Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vatrogasci: Imat ćemo kaos ako se ovo ne riješi do početka lipnja

Na Trgu svetog Marka u Zagrebu prosvjeduju vatrogasci. Okupilo ih se više od tisuću. Oglasile su se vatrogasne sirene diljem zemlje. Vatrogasci su stigli iz svih dijelova Hrvatske kako bi iskazali nezadovoljstvo plaćama i uvjetima rada.
Novinarka HRT-a Lucija Judnić izvijestila je kako vatrogasci imaju nekoliko razloga za prosvjed, a kako kaže Mario Milovac iz JVP-a Šibenik, glavni je nebriga države.

– Glavni razlog je nebriga države prema vatrogascima, jer imamo dva staleža. Imamo razliku plaća između državnih vatrogasaca i profesionalnih vatrogasaca i DVD-ovaca. Razlike su ogromne. Naš vatrogasac ima (op. a. koeficijent) 0.89 dok vatrogasac u državnoj službi ima 1.54, naglasio je.

Kazao je kako “je država dala neke uredbe za vatrogasce i to je od lokalne do lokalne samouprave”.

– Neke to prate, ali neke nažalost i ne. Tako imamo plaće profesionalnih vatrogasaca u nekom sredinama ispod 1000 eura, a dobrovoljni vatrogasac ima plaću do 750 eura, pojasnio je.

Ustvrdio je kako su u Šibeniku donekle zadovoljni uvjetima rada, ali i upozorio da mnoge njegove kolege nemaju takve uvjete.

– U JVP-u Grada Šibenika možemo donekle biti zadovoljni. Ova minimalna sredstva što su propisana mi imamo. Međutim, dosta sredina je najavilo zatvaranje postrojbi, rekao je.

– Očekujemo da će se ovo riješiti do 1.6., ali ako se dotad ne riješi mogao bi biti kaos. Nadam se da do toga neće doći, dodao je. (hrt)