Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Rok ističe 30. lipnja: Više od 560.000 Hrvata dogovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem

Do kraja ožujka 2024. godine, od ukupno 1,7 milijuna potrošača koji su dobili ponude banaka, nešto više od 560 tisuća se odazvalo pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu, izvijestila je u četvrtak Hrvatska narodna banka (HNB).

Iz HNB-a podsjećaju da su zajedno s Vladom i 13 poslovnih banaka u srpnju 2022. godine potpisali Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, kojem je cilj bio unapređenje položaja potrošača koji koriste prekoračenja po tekućem računu tako da se omogući prelazak s masovno korištenog skupljeg i po uvjetima nepovoljnijeg prešutnog prekoračenja na povoljnije dopušteno prekoračenje.

U tu svrhu su banke, potpisnice memoranduma, već u rujnu 2022. godine snizile kamatne stope po odobrenim prešutnim prekoračenjima kako bi se uskladile s ograničenjem efektivne kamatne stope na dopuštena prekoračenja, dok su u lipnju 2023. prošle godine potrošačima koji su imali odobrena prešutna prekoračenja poslale ponudu za ugovaranje dopuštenog prekoračenja, u istom iznosu u kojem im je odobreno postojeće prešutno prekoračenje.

“Do kraja ožujka 2024. godine, od ukupno 1,7 milijuna potrošača koji su dobili ponude banaka, nešto više od 560 tisuća se odazvalo pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje”, istaknuli su iz središnje banke. (jutarnji.hr)