Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Macron se sprema za posjet Xija

Kineski predsjednik Xi Jinping odlazi u Pariz u rijetki posjet, tijekom kojeg će ga domaćin Emmanuel Macron pokušati ga uvjeriti da smanji trgovinske neravnoteže i da upotrijebi svoj utjecaj na Rusiju zbog rata u Ukrajini.

Francuska podupire istragu Europske unije o izvozu kineskih električnih vozila, a Peking je u siječnju otvorio istragu o uvozu rakije – koja se uglavnom proizvodi u Francuskoj – što je potez koji se smatra odmazdom usred rastućeg niza istraga EU-a.

Xijevi službeni sastanci uključivat će zajedničke razgovore s Macronom i šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Podjele unutar 27 članica Europske unije – a posebno između Francuske i Njemačke – potkopavaju njihovu sposobnost utjecaja na Kinu. Njemački kancelar Olaf Scholz neće se pridružiti Macronu i Xiju u Parizu zbog prethodnih obveza, rekli su izvori.

Francuska će također nastojati postići napredak u otvaranju kineskog tržišta za svoj poljoprivredni izvoz i riješiti probleme oko zabrinutosti francuske kozmetičke industrije o pravima intelektualnog vlasništva, rekli su dužnosnici. Francuska je jako željela potaknuti Kinu da izvrši pritisak na Moskvu da prekine operacije u Ukrajini, s malim pomakom do sada, osim Xijeve odluke da prvi put nazove ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nedugo nakon što je Macron prošle godine posjetio Peking.

Xi će napustiti Francusku u utorak poslijepodne i uputiti se u prijateljsku Srbiju i Mađarsku. (hrt)