Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pupovac: Čut ćete sve za koji dan; Hrebak: Uzimaju nas zdravo za gotovo

Obrisi nove saborske većine mogli bi se znati u utorak – nakon još jednog sastanka HDZ-a i Domovinskog pokreta. Nagađa se da će u novoj parlamentarnoj većini, uz HDZ i DP, biti i Vesna Vučemilović te 5 zastupnika nacionalnih manjina, ali bez SDSS-a.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sinoć je u Puli komentirao pregovore s Domovinskim pokretom i rekao da nikomu ne okreću leđa i kako mu je važno da ima potporu 76 ozbiljnih i pouzdanih ljudi.

– Stvari idu dobro, imali smo dobre, konstruktivne razgovore, dijalog koji je vođen neformalno nakon dana Grada Vukovara. Svi razgovori se nastavljaju idući tjedan. Idemo prema onome što smo rekli, pobjednici će formirati parlamentarnu većinu i vladu, zadržati političku stabilnost u Hrvatskoj i nastaviti aktivnosti koje smo imali do sada na gospodarskom i socijalnom boljitku svih naših građana i svih krajeva Hrvatske, rekao je Plenković.

Rekao je da se razgovaralo o pitanju manjina odnosno SDSS-a.

– Razgovaramo o svemu. Mislim da ćemo naći rješenja koje su dobre za sve, rekao je Plenković dodajući da će nova parlamentarna većina imati više nego dovoljno ruku.
Poziciju SDSS-a u formiranju saborske većine u Bjelovaru je, na rukometnom turniru kazališnog BOK festivala, komentirao predsjednik Hrvatskog sabora HDZ-ov Gordan Jandroković.

– Pregovori su ušli u jednu višu fazu. I jedna i druga strana, čini mi se, zadovoljni su tijekom pregovora. Očekujemo da će početkom idućeg tjedna doći do daljnjih koraka naprijed. Tako da za sad mogu samo reći da je sve pozitivno, da je dobro, ali i o detaljima više početkom idućeg tjedna, rekao je Jandroković.

Kazao je da se još uvijek razgovara o manjinama.

– Traže se modeli koji će osigurati većinu u Hrvatskom saboru, dodao je.
Čelnik HSLS-a Dario Hrebak požalio se da ih nitko ništa nije pitao.

– Mislim da su načelno pregovori gotovi. Žao mi je što i nas, manje partnere, nitko ništa ne pita. Dakle, osobno sam osvojio veliki broj preferencijalnih glasova na ovim izborima i nije mi svejedno što ćemo raditi kao predstavnici tih preferencijalnih glasova. Dakle, vidim da svi nas uzimaju zdravo za gotovo. HSLS je puno ozbiljnija stranka od robe s police, poručio je.

Naglasio je kako je dosta skeptičan oko načina na koji se sve poslaguje

– Sjest ćemo i razgovarati. Ukoliko nas premijer uvjeri u to, mi ćemo podržati ovakvu većinu. Iako kažem, nisam oduševljen s načinom na koji se ona upravo u ovom trenutku slaže, rekao je.
Pred pregovaračima HDZ-a i DP-a još je mnogo programskih i kadrovskih dogovora, no ostvaren je znatan napredak, izjavio je Igor Peternel u “Studiju 4” i dodao da ćemo malo više doznati u utorak.

– Ja nikad u kampanji nisam rekao da mi sigurno nećemo ići s HDZ-om, ali sam rekao da nećemo ići s ljevicom, ako se dogovorimo i ako se budu provodile politike za koje smo smatrali da su bitne, ako ne – uvijek možemo na nove izbore, rekao je Peternel.

HSS-ov Krešo Beljak smatra da će desna Vlada u Hrvatskoj prouzročiti novi val iseljavanja.

– Ništa od te demografske politike, ona će ići u minus. Garantiram za četiri godine, ako opstane ta vlada, još pola milijuna Hrvata manje, rekao je Beljak.
Ispred pravoslavnog Hrama na Cvjetnom trgu, gdje je bio na liturgiji u povodu pravoslavnog Uskrsa, novinari su dočekali predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca s neizbježnim političkim pitanjima. Zanimalo ih je što će biti sa SDSS-om.

– Hristos Vaskre. Sve što vas i javnost zanima čut ćete za koji dan. Na današnji dan nitko ne bi trebao biti razočaran, a ima li nekih briga koje dijelimo svi u ovoj zenlji – vjerojatno ima, ali danas se radujemo, rekao je Pupovac novinarima. (hrt)