Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Strašna eksplozija zatresla Belgorod, a ruski mediji nisu okrivili Ukrajinu. Ubrzo je otkriveno što se dogodilo

Hospitalizirano je pet osoba, tri žene i dva muškarca, a oštećeno je više od 30 kuća i 10 automobila

Guverner ruske oblasti Belgorod Vjačeslav Gladkov izvijestio je o eksploziji na području Razdobarkine ulice koja se dogodila u subotu poslijepodne. Hospitalizirano je pet osoba, tri žene i dva muškarca, a oštećeno je više od 30 kuća i 10 automobila. Kako prenosi Kyiv Post, uzrok nije poznat.

Ruski Telegram kanal Rus News tvrdi da Gladkovljeva neuobičajena suzdržanost sugerira da je incident bio još jedan “autogol” ruskog zrakoplova na putu prema ili iz bombaškog napada. Ukrajinski grad Harkiv, koji je udaljen manje od 40 kilometara, posljednjih je tjedana bio u središtu nemilosrdnih napada raketama i dronovima.

Drugi kanal pod nazivom Pepel tvrdi kako nepostojanje upozorenja prije incidenta, u kombinaciji s ozbiljnošću štete, ukazuje da je uzrok bila domaća vatra nakon što je bomba slučajno ili namjerno odbačena. Kasnije su izvijestili kako je došlo do najmanje jednog smrtnog slučaja iako vlasti to nisu potvrdile.
Ruski informativni kanal Astra procjenjuje da je samo između ožujka i travnja ove godine čak 20 zračnih bombi palo na granična područja. Iz Astre smatraju da ruske vlasti neće dati odgovor o uzroku incidenata.
Izvješće Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva u siječnju objasnilo je da su incidenti vjerojatno uzrokovani kombinacijom neadekvatne obuke koja je dovela do pogrešnih postupaka za naoružavanje letjelica, lošeg izvršenja misije i umora posade. (I.P., jutarnji.hr)