Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Xi u Parizu: Veze Kine i Francuske primjer su miroljubivog suživota i suradnje

Kineski predsjednik Xi Jinpingu Parizu je počeo višednevnu europsku turneju. Očekuje se kako će ga predsjednik Macron pokušati uvjeriti u to da treba smanjiti trgovinsku neravnotežu i utjecati na Rusiju vezano uz rat u Ukrajini. Xijev posjet dolazi u vrijeme jačanja trgovinskih napetosti između Europske unije i Kine. Nakon Francuske, kineski predsjednik posjetit će Mađarsku i Srbiju.

Veze između Kine i Francuske primjer su miroljubivog suživota i suradnje između zemalja s različitim sustavima, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping po dolasku u posjet Francuskoj u povodu obilježavanja 60 godina međusobnih diplomatskih odnosa.

Razvoj odnosa dviju zemalja unosi “stabilnost i pozitivnu energiju u turbulentni svijet”, prenijela je Xijeve riječi kineska državna novinska agencija Xinhua.

Kineski predsjednik prvi put posjećuje Europu u zadnjih pet godina. U nedjelju je doputovao u Pariz i odmah se sastaje s francuskim premijerom.

U nastavku posjeta u ponedjeljak mu slijedi susret s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom koji se na sastanku kani angažirati na komercijalnom “reciprocitetu” i traženju rješenja za rat u Ukrajini, s obzirom na to da kineski predsjednik i dalje iskazuje potporu Rusiji.

Razgovorima u ponedjeljak Xija i Macrona u Elizejskoj palači pridružit će se i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Čelnik azijske velesile želio je da ovaj posjet Europi, prvi od 2019., poštuje diplomatsku ravnotežu.

Xi će nakon državnog posjeta Francuskoj, koja ga već godinu dana moli da svojim utjecajem “urazumi Rusiju”, otputovati od srijede do petka u Srbiju i Mađarsku, dvije zemlje koje su ostale bliske Moskvi. (P.F./HRT/Hina)