Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala četvrti mjesec zaredom

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj su razini najviše pale zalihe intermedijarnih proizvoda, za 4,1 posto, a pale su i zalihe kapitalnih proizvoda, i to za 4 posto. Istodobno su zalihe energije skočile 6,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 2,7 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 2,6 posto. I na godišnjoj su razini najviše pale zalihe intermedijarnih proizvoda, i to za 13,7 posto, a pad su bilježile i zalihe energije, za 12,2 posto, dok su najviše porasle zalihe kapitalnh proizvoda, 18,2 posto.
Prema područjima i odjeljcima Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) na mjesečnoj su razini zalihe u rudarstvu i vađenju porasle za 8,2 posto, a na godišnjoj razini pale za 6,4 posto. Zalihe u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj su razini pale za 0,7 posto, a na godišnjoj razini za 6,8 posto. U sklopu prerađivačke industrije na mjesečnoj razini najveći pad zaliha zabilježen je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 17 posto, a najveći rast zaliha bilježi se u proizvodnji električne opreme, 15,8 posto.

Na godišnjoj razini u sklopu prerađivačke industrije najviše su pale zalihe u proizvodnji namještaja, za 35,9 posto, a najviše su porasle u proizvodnji strojeva i uređaja, za 38,3 posto. Isto izvješće DZS-a pokazalo je da je industrijska proizvodnja u ožujku pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za 5,7 posto, dok je u odnosu na prethodni mjesec porasla 1,4 posto. (N1)