Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Održana 36. Skupština Sindikata novinara Hrvatske

U Zagrebu je održana 36. Skupština Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u Velikoj dvorani Novinarskog doma. Uz izvještaj o radu, prihvaćen je izvještaj o poslovanju SNH-a. I dalje su glavni ciljevi jačanje socijalnog dijaloga i otvaranje pregovora o nacionalnom kolektivnom ugovoru (NKU), ali i pregovori na razini medijskih kuća.

U protekloj godini napravljeni su neki pozitivni koraci. Po pitanju nacionalnog kolektivnog ugovora zajedno sa Sindikatom grafičara i medija inzistiraju na otvaranju socijalnog dijaloga o nekoliko bitnih tema. Prioritet jest kolektivno pregovaranje, no otvorili su razgovore i o zaštiti sigurnosti novinara i o problemima plasiranja medijskih sadržaja na velikim platformama. Uspostavili su ponovno kontakt s HUP-UNI i vjeruju u nastavak razgovora.

“Do postizanja NKU, aktivnosti SNH i dalje će ići u smjeru očuvanja tri postojeća kolektivna ugovora na razini medijskih kuća (HRT, Hina, Novi list), kao i na obnavljanje i usmjeravanje naše aktivnosti na potpisivanje novih kolektivnih ugovora na razini medijskih kuća. Važan iskorak je otvaranje pregovora u HANZA MEDIJI d.o.o. gdje surađujemo sa Sindikatom grafičara i medija. Suočeni s novom situacijom poslovnih spajanja, poput onih između Novog lista i Glasa Istre s Glasom Slavonije, pokušavamo pronaći načine jačeg povezivanja podružnica radi zaštite svih radnika i pripremiti se za obranu kolektivnog ugovora. Jedan od preduvjeta za ostvarenje NKU-a je povećanje broja članova i podružnica SNH jer naša snaga leži u brojnosti i solidarnosti, stoga je važno da radimo na jačanju naših redova i širenju utjecaja sindikata. Važan korak u tom smjeru je osnivanje podružnice SNH na N1 televiziji što je, vjerujemo, točka preokreta na hrvatskoj medijskoj sceni. Ta podružnica SNH općenito je prva organizacija sindikata osnovana na nekoj komercijalnoj televiziji međunarodne medijske korporacije United Media, vodeće u jugoistočnoj Europi. Moramo se boriti i za veću zaštitu naših kolegica i kolega, atipičnih (freelance) radnika. U skladu s promjenama u medijskom sektoru prihvatili smo izmjene Statuta SNH-a u smjeru većeg otvaranja sindikata prema mladim kolegicama i kolegama koji rade i u audiovizualnom sektoru. Nastavljamo dobru suradnju s Hrvatskim novinarskim društvom (HND) s kojim smo i u protekloj godini često zajednički djelovali, sudjelovali u javnoj raspravi i zagovaračkim aktivnostima na svim razinama. Iza nas su zanimljivi projekti Što nam radi UI, Local media for Democracy, a pripremamo se i za prijavu na nove projekte usmjerene prema jačanju sindikalnog rada i edukaciji povjerenika i članova. SNH će biti i nacionalni domaćin Festivala novinarstva i medijske pismenosti Voices u veljači 2025. godine”-poručuju iz SNH.

Za priznanje SNH Povjerenik godine izabrane su sindikalne povjerenice Pavica Knezović Belan (Jutarnji list) i Marija-Maja Čović (Slobodna Dalmacija) zbog sjajne pripreme, otvaranja i sudjelovanja u pregovorima o Kolektivnom ugovoru u HANZA MEDIJI. U raspravi o radu podružnica delegati na Skupštini su govorili o sve težem položaju radnika/ca u medijskim kućama, ali i o odlučnosti da ojačaju podružnice i organiziraju novinarke i novinare da se bore za svoja prava. Zaključeno je da je uz redovnu podršku i pomoć u radu nužno više javno i unutar medijskih kuća, s kolegicama i kolegama razgovarati o važnosti sindikata, informirati ih o zakonskim i praktičnim prednostima udruživanja, te educirati i povjerenike i kolegice i kolege o prednostima i mogućnostima koje donosi udruživanje u sindikat.