Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Počeo štrajk u Varteksu: “Kaže nam da se strpimo? Neka to kaže Elektri, bankama, trgovinama”

U Varteksu je jutros počeo štrajk radnika zbog neisplate dijela plaće za veljaču i cijele za ožujak.
Uprava nudi jednokratnu naknadu od 50 eura onim radnicima koji ne uđu u štrajk, i to u roku od 3 do 6 mjeseci kada bi se kompanija trebala poslovno oporaviti.
Riječ je o pokušaju da se štrajk razbije, no u tome neće uspjeti, rekao je jutros za Hrvatski radio predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković.

“Mi rješenje nudimo, rješenje je jasno što bi se tu trebalo napraviti. Varteks je vlasnik vrijedne nekretnine koja nije u funkciji i koja bi se trebala prodati i dio nova ići u poslovanje Varteksa da se ponovno osovi na zdrave noge. Vjerovnici sad igraju neke igrice, upleo se i krupni kapital koji se želi domoći tih nekretnina jeftino i brzo. Kad se osvijesti da je to jedino i najbolje rješenje za Varteks onda će se stvari riješiti”, rekao je Rajković.

Život na minimalcu
Jedna od zaposlenica Varteksa ispričala je o svom životu na minimalcu.

“Kraj svih troškova, jako grozno je živjeti na minimalcu, koji dobivaš u dva dijela, a kamoli sada kada još nije isplaćeno ništa od plaće, kao ni putni troškovi. Nakon što smo zaprijetili štrajkom, prošli tjedan su nas poslali doma pa smo imali neplanirani prekid rada jer se baš poklopilo s Praznikom rada. Međutim, nema baš ni, koliko vidimo, posla”, rekla je.

“Kako je raditi bez plaće mogu ljudi i sami prosuditi. Prokurist – za kojeg ne znamo kakvu ulogu igra u našem Varteksu i koliko ga plaćamo, kao i njemu slične koje se postavlja bez objašnjenja i obavijesti – samo je rekao neka se malo strpimo!? Nek’ se on strpi! Nek to veli Elektri, bankama, trgovinama. Nama uredno dolaze opomene”, ističe radnica za Varaždinske vijesti.

Podsjetimo, o situaciji u Varteksu Forbes Hrvatska je izvještavao kad je početkom travnja došlo do obustave rada jer plaće za veljaču nisu bile u cijelosti isplaćene. (N1)