Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

USKOK pokrenuo istragu protiv bivšeg pročelnika i županijskog tužitelja

USKOK je, nakon izvida provedenih u suradnji s PNUSKOK-om i istarskom policijom, pokrenuo istragu protiv zamjenika županijskog tužitelja Željka Perčinlića i pulskog gradskog pročelnika Nebojše Nikolića zbog izbjegavanja plaćanja kazne za nepropisno parkiranje.

USKOK je, ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestio da se Nikolić i Perčinlić sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Tužiteljstvo precizira da je Nikolić u prosincu prošle godine, kao viši savjetnik – specijalist u Odsjeku za poslove zastupanja Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu Grada Pule, privremeno ovlašten za obavljanje poslova iz djelokruga pročelnika Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu, postupao po Perčinlićevom zahtjevu kako bi spriječio provođenje prekršajnog postupka koji je protiv njega, zbog prometnog prekršaja, pokrenuo navedeni Odsjek.

USKOK ističe da je Nikolić, iako je znao da Perčinlić nije u zakonskom roku dostavio podatke o identitetu osobe koja je sredinom veljače 2023. počinila prometni prekršaj, naložio podređenom prometnom redaru da poništi obvezni prekršajni nalog koji je protiv Perčinlića izdan 11. prosinca 2023. zbog prometnog prekršaja.

U tužiteljstvu navode da je prometni redar postupio prema Nikolićevom nalogu, čime je spriječeno provođenje prekršajnog postupka protiv Perčinlića, a koji je time neosnovano oslobođen plaćanja novčane kazne u iznosu od 660 eura, kao i plaćanja troška prekršajnog postupka od 13,27 eura.

Prema pisanju medija, sada već bivši gradski pročelnik Nikolić nije negirao poznanstvo sa zamjenikom županijskog državnog odvjetnika, ako ni da mu se obratio zbog prekršaja. Dodao je da je kazna stornirana, među ostalim, jer uvidom u dostavnice nije bilo moguće utvrditi je li Perčinliću bio dostavljen obrazac za dostavu podataka te da stoga ni sam sudski proces, možda, ne bi polučio naplatu kazne. (hrt)