Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Masovni raketni napad na Ukrajinu, alarmi aktivirani i uz samu granicu s Poljskom, Zelenski iz Kijeva: ‘On je nacist!‘

Ruska je vojka iz zraka napala te oštetila nekoliko energetskih postrojenja u Ukrajini, rekli su u srijedu ukrajinski vojni i energetski dužnosnici.

  • Još jedan golem napad na našu energetsku industriju – napisao je u ministar energetike Ukrajine Herman Halušenko na komunikacijskoj platformi Telegram.

Napadnute se elektrane i postrojenja za prijenos struje u Poltavskoj, Kirovogradskoj, Zaporiškoj, Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj i Viničkoj oblasti, piše Reuters.

  • Na Dan sjećanja na podbjedu nacizmom u Drugom svjetskom ratu, nacist (Vladimir) Putin izveo je veliki raketni napad na Ukrajinu – rekao je na društvenoj mreži predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.
    Zelenski je ustvrdio da su Rusi na spomenuta postrojenja ispalila više od 50 raketa i više od 20 dronova Shahed.
  • Sve potrebne službe već rade na ublažavanju posljedica ruskog terora. Cijeli svijet mora razumjeti tko je tko. Svijet ne smije dati priliku novom nacizmu – dodao je Zelenski.
    Osim Zaporiške oblasti, sve su druge napadnute oblasti daleko o fronte.

Ne zna se koliko je spomenuti ruski napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu bio opsežan. Moskva ga nije komentirala.
Ukrajinska nacionalna energetska tvrtka Ukrenergo napisala je na Telegramu da je oštećena oprema u jednom njezinom postrojenju u središnjoj Ukrajini.

Guverner Poltavske oblasti Filip Pronjin napisao je na Telegramu da je energetsko postrojenje u toj oblasti napadnuto dronom te da je nakon toga napada izbio požar. Prema prvim informacijama, u nitko nije ozlijeđen u tom napadu.
Guverner Viničke oblasti i guverner Zaporiške oblasti rekli su da su u njihovim oblastima oštećena važna postrojenja civilne infrastrukture.

Čelnik čovjek vojne administracije Grada Kijeva Serhij Popko napisao je na Telegramu da su sve rakete koje je Rusija ispalila na Kijev uništene. Dodao je da u tom napadu nitko nije zadobio teške tjelesne ozljede ta da nije bilo većih oštećenja.

Svjedoci napada na Kijev kažu da su čuli eksplozije.
Sustavi za protuzračnu obranu aktivirani su i u Lavovskoj oblasti koja se nalazi odmah do ukrajinsko-poljske granice. Regionalni dužnosnici rekli su da je došlo do nekoliko eksplozija.(D. Raknić, jutarnji.hr)