Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden po prvi put javno upozorio Izrael: ‘Našim oružjem ubijate civile… Učinite još ovo i sve ćemo stopirati!‘

Bidenovi komentari ukazuju na rastući jaz između SAD-a i njegovog najjačeg saveznika na Bliskom istoku

Predsjednik Joe Biden u srijedu je po prvi put javno upozorio Izrael da će mu SAD prestati isporučivati oružje ako izraelske snage izvrše veliku invaziju na Rafah, grad prepun palestinskih izbjeglica na jugu Gaze.

“Jasno sam dao do znanja da, ako uđu u Rafah…, neću isporučivati oružje koje se povijesno koristilo kako bi se obračunalo s Rafahom, s gradovima, koje se bavi tim problemom”, rekao je Biden u intervjuu za CNN.

Bidenovi komentari predstavljaju njegov najsnažniji javni iskaz do sada u njegovim nastojanjima da odvrati izraelski napad na Rafah, istovremeno ukazujući na rastući jaz između SAD-a i njegovog najjačeg saveznika na Bliskom istoku.

Biden je priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Gazi, gdje je Izrael pokrenuo sedmomjesečnu ofenzivu s ciljem uništenja Hamasa. Izraelska kampanja dosad je ubila 34.789 Palestinaca, većinom civila, priopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.
“Civili su ubijeni u Gazi kao posljedica tih bombi i drugih načina na koje napadaju naseljena mjesta”, rekao je upitan o bombama teškim 900 kg, poslanim Izraelu.

Izrael je ovaj tjedan napao Rafah, gdje je više od milijun Palestinaca potražilo utočište, ali Biden je rekao da ne smatra izraelske udare invazijom punog opsega jer nisu pogodili “centre naseljenosti”.

Visoki američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je Washington pažljivo pregledao isporuku oružja koje bi se moglo koristiti u Rafahu i kao rezultat toga zaustavio isporuku koja se sastoji od 1800 bombi od 907 kg i 1700 bombi od preko 200 kg.

Intervju je objavljen nekoliko sati nakon što je ministar obrane Lloyd J. Austin III javno priznao da je Bidenova odluka prošlog tjedna da obustavi isporuku tisuća teških bombi donesena zbog zabrinutosti za Rafah, gdje se Washington protivi velikoj izraelskoj invaziji bez zaštite civila.

Izraelska kampanja u Gazi pokrenuta je napadom Hamasa na Izrael 7. listopada. Tada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a oko 250 ih je oteto, od kojih se vjeruje da su 133 i dalje u zatočeništvu u Gazi, prema izraelskim podacima.

Biden je rekao da će SAD nastaviti s isporukom obrambenog oružja Izraelu, uključujući i njegov sustav protuzračne obrane Iron Dome.
“Nastavit ćemo osiguravati sigurnost Izraela u smislu Iron Domea i njihove sposobnosti da odgovore na napade koji su nedavno došli s Bliskog istoka”, rekao je. “Ali to je, to je jednostavno pogrešno. Nećemo isporučivati oružje i topničke granate.” (Hina, jutarnji.hr)