Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

MVEP u povodu Dana Europe: Slavimo mir i jedinstvo

Obilježavanjem Dana Europe slavimo mir i jedinstvo koje članice Europske unije njeguju od samih začetaka europskog integriranja, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Ministarstvo je podsjetilo da nas Dan Europe sjeća na Schumanovu deklaraciju iz 1950. godine, koja je stvorila temelje za stvaranje ujedinjene Europe, kao područja blagostanja, mira i trajnih vrijednosti demokracije, ljudskih prava i solidarnosti “koje nas kao Europljane i naše države članice povezuju”.

– Ovih dana obilježavamo i 20. obljetnicu najvećeg proširenja u povijesti Europske unije, kada je deset zemalja pristupilo Uniji 2004. Prošle godine obilježili smo i 10. obljetnicu našeg pridruživanja europskoj obitelji, te pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru i eurozoni. Ovi događaji potvrđuju trajnu privlačnost europskog projekta, ali i transformacijsku snagu EU-a u donošenju stabilnosti, prosperiteta i prilika državama članicama i milijunima Europljana, navodi se.

MVEP, međutim, podsjeća da se EU nalazi pred brojnim izazovima, od sigurnosnih do klimatskih.

– Ruska invazija, koja je počela prije više od dvije godine, dovela je ponovno rat na europsko tlo, dovodeći u pitanje dugogodišnja uvjerenja o sigurnosnoj strukturi na kontinentu. Hrvatska je, od samoga početka, svjesna teškog puta koji je i sama prešla kada se borila i izborila svoju slobodu i neovisnost početkom 90-ih, u potpunosti predana potpori Ukrajini u njezinoj borbi za suverenitet i teritorijalnu cjelovitost.

Kao i u krizama do sada, napominje MVEP, Europa se pokazuje kao najučinkovitija i najsnažnija kad djeluje jedinstveno i odlučno, te to mora nastaviti činiti i u budućnosti.

– Istovremeno, Unija mora biti spremna dočekati sve europske nacije koje se žele pridružiti europskoj obitelji i koje dijele naše vrijednosti, s otvorenošću i podrškom, kao što je to činila u prethodnim proširenjima koja ovih dana obilježavamo. Članstvo u EU-u i jasne europske ambicije, oduvijek su bile podrška i poticaj demokratskim reformama i gospodarskom razvitku te jamac stabilnosti. Stoga smo posebno pozdravili odluku Europskog vijeća iz ožujka 2024. o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, zajedno s ranijom odlukom iz prosinca 2023. o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo dodaje da su posebno važni i nadolazeći europski izbori, koji se u Hrvatskoj održavaju 9. lipnja, “i koji imaju važnu ulogu u oblikovanju daljnjeg razvoja Unije”.

– Prilika je to da svi zajedno promislimo kakvu Uniju želimo u novom ciklusu, u novim okolnostima i promijenjenom svijetu.

– Neka proslava Dana Europe i ove godine bude proslava mira, raznolikosti i solidarnosti koje definiraju Uniju. Obilježavajući današnji dan, pokažimo ponovno našu spremnost i odlučnost da djelujemo zajedno, da nastavimo nastaviti graditi sigurniju, snažniju, otporniju, konkurentnu i kohezivnu Uniju. Uniju koja postavlja visoke standarde i daje velike prilike. Uniju koja ostaje privlačna zajednica, ugodno i sigurno mjesto za život svim generacijama, prostor koji daje jednake prilike i omogućava uravnotežen razvoj država članica i svih krajeva, Uniju koja omogućava ostvarenje aspiracija, snova i ideja svakoga hrvatskog i svakog europskog građanina.

MVEP i ove godine obilježava Dan Europe prigodnim programom u Zagrebu. S početkom u 11 sati održat će se svečani koncert u Paviljonu na Zrinjevcu koji će izvoditi Zagrebački orkestar ZET-a i Orkestar mladih glazbenika. Uz svečani koncert, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, oko Paviljona te u sjevernoj aleji Zrinjevca, bit će postavljena izložba najvažnijih hrvatskih projekata financiranih iz fondova EU-a.

Zajedničko obilježavanje Dana Europe u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i veleposlanstvima država članica, održat će se na Europskom trgu, s početkom u 12.30 uz niz aktivnosti, plesnih nastupa, panela i prikazivanja kratkih filmova iz država članica EU-a. Svečani govori u povodu proslave Dana Europe na programu su u 16 sati.

Ujedno, MVEP kroz projekt “Europa u kinu” ove godine donosi projekcije šest europskih filmova povodom Dana Europe, od 8. do 10. svibnja. Besplatne projekcije održavat će se u Kinu Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, te u KIC-u. (hrt)