Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković na sjednici Vlade: Hrvatska je u plusu 14, 6 milijardi eura

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade komentira aktualna politička zbivanja. Osvrnuo se na obilježavanje Dana Europe. Naglasio je da je Vlada realizirala brojne projekte kojima je pokazan doprinos Hrvatske Europskoj uniji.
Premijer Plenković kazao je u uvodnom obraćanju da će Hrvatska u EU članstvu uskoro biti 11 godina, a četvrti put će hrvatski građani birati zastupnike u Europskom parlamentu.

– Mi smo radeći kao Vlada nastojali sve ono što članstvo podrazumijeva – jačanje demokracije, jačanje vladavine prava, korištenjem proračuna nastojali pridonijeti ekonomskom razvoju Hrvatske, realiziranju brojnih infrastrukturnih projekata. Mi smo prije par dana kazali kako smo prošli preko 20 milijardi eura uplata iz europskog proračuna u odnosu na naše članarine. Mi smo u plusu 14, 6 milijardi eura, naglasio je Andrej Plenković.

– Kako traje europski tjedan, mi smo zahvaljujući ministru Grliću Radmanu bili na obilježavanju knjige o 75 godina Vijeća Europe, u prvi plan stavili smo i značaj ove organizacije u kojoj je Hrvatska još od 1996. koja je važna zbog svoje konvencije o ljudskim pravima, zbog Europskog suda za ljudska prava, zbog čitavog konvencijskog sustava i dio je bila velikog procesa međunarodnog pozicioniranja Hrvatske”, dodao je.

Spomenuo je i obilježavanje Dana Grada Vukovara gdje je istaknuo da su “govorili o postignućima, potpori, razgovarali s gradonačelnikom i vijećnicima” te napomenuo “vrlo je bitno da smo našu prvu sjednicu vlade van Zagreba, još 17. studenog 2016. održali u Vukovaru”.

Dotaknuo se i otvaranja Istarskog narodnog kazališta u Puli koje se obnovilo, kao i drugih važnih projekata i aktivnosti.

Kazao je da je održana telefonska sjednica Vlade.

– Pojeftinile su cijene benzina i dizela, i plavoga dizela što je jako dobro i na taj način omogućujemo našim građanima i gospodarstvu povoljnije troškove kada je riječ o ovim naftnim derivatima, rekao je Plenković. (hrt)