Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Prikupili smo 76 potpisa za formiranje nove, stabilne Vlade

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.
Zastupnik i član Nacionalnog odbora HDZ-a Davor Ivo Stier uvjeren je da će timovi HDZ-a i DP-a uskladiti program vlade, referirajući se na zahtjeve koje je član Predsjedništva DP-a Stjepo Bartulica iznio za podršku novoj Plenkovićevoj vladi.

– Kao što su do sada sve faze uspješno završene, sasvim sigurno da će naši timovi uskladiti program vlade koji će biti prezentiran u Saboru i dobiti potporu saborske većine, rekao je Stier novinarima nakon predstavljanja programa i kandidata HDZ-a za izbore za Europski parlament.

– Mislim da će to biti uspješna vlada desnoga centra, koja će odraziti ono što je bila volja hrvatskih birača na izborima 17. travnja, dodao je.

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić kaže da nije čuo što je Bartulica izjavio o zahtjevima pa ne može komentirati.

– Mi smo u razgovorima s Domovinskim pokretom, dogovorena je vladajuća većina i stabilna vlada, tek kada vidim što je rekao mogu komentirati, izjavio je Bačić.

Bartulica je na konferenciji za novinare nabrojao točke za koje će tražiti da budu uvrštene u koalicijski sporazum HDZ-a i DP-a kao preduvjet za podršku budućoj vladi. To su zaustavljanje “ideološke kolonizacije”, otvaranje novih konzularnih ureda za južnoameričke iseljenike, istraga o pandemiji covida i osnivanje muzeja žrtava komunizma u Zagrebu.
Predsjednik HDZ-a i nositelj liste na izborima za Europski parlament Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da u HDZ-u imaju potrebnih 76 potpisa za njihovu treću Vladu.

 

– Danas je dan u kojem imamo 76 potpisa za našu treću Vladu, rekao je Plenković tijekom predstavljanja kandidata i izbornog programa HDZ-a za predstojeće izbore za Europski parlament. (hrt)