Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Radnici varaždinskog Varteksa kod ministra Habijana, u petak prosvjed

Radnici varaždinskog Varteksa četvrti su dan u štrajku i za petak najavljuju prosvjed na središnjem gradskom trgu, a u četvrtak je s njihovim predstavnicima razgovarao ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Varteksovi radnici u štrajku su od ponedjeljka jer im još uvijek nije isplaćen dio plaće za veljaču, kao ni za cijeli ožujak, a kao što su ranije poručili, članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa njihovo povjerenje.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković rekao je da su rano ujutro, na njihov zahtjev, razgovarali s ministrom Habijanom.

  • Zahvaljujem ministru što nas je primio i rekao nam da on i Vlada daju potporu da se riješi situacija u Varteksu na pozitivan način. Oni imaju puno razumijevanja za radnike i interes da se situacija riješi na pozitivan način i napravit će sve u okviru svojih zakonskih mogućnosti, s obzirom da se radi o privatnoj tvrtki, rekao je Rajković.
  • Situacija nije dobra. Država i ministarstva mogu pomoći u normativnom okviru, ali za to trebamo inicijativu uprave. Okvir imamo, ali čekamo upravu da se javi kako bi vidjeli na koji način možemo pomoći. Meni je neobično da nitko od uprave ”ne kuca na vrata” ministarstva, naglasio je Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja.
    Rajković je najavio da će radnici Varteksa u petak u 10 sati u prosvjednoj povorci krenuti od tvornice u Zagrebačkoj ulici, do trgovine Varteksa na Trgu kralja Tomislava, gdje će održati konferenciju za novinare.

Na pitanje je li točna informacija da će Jelena Bošnjak, koja je posljednja dva mjeseca šefica Uprave Varteksa, odstupiti s dužnosti, Rajković je odgovorio kako je ista vijest koja je objavljena u medijima poslana i Nadzornom odboru Varteksa.

U medijima je objavljena izjava Bošnjak da će “zbog prevelikih obaveza oko modnih revija i svojih obaveza u Dalmaciji” odstupiti s dužnosti članice uprave Varteksa pa je zamolila Nadzorni odbor da joj nađe zamjenu.

Predstavnica sindikata i članica Nadzornog odbora nas je izvijestila da je dobila obavijest gospođe Bošnjak.

  • Očekujemo da se u najskorije vrijeme postavi nova uprava, stručna, s kvalitetnim menadžmentom, koja bi izvukla Varteks iz ove situacije, kaže Rajković. (V.K./HRT/Hina)