Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kina i Mađarska podigle suradnju na sveobuhvatno strateško partnerstvo

Kineski predsjednik Xi Jinping posjetom Budimpešti završava svoju europsku turneju. U fokusu razgovora s vodstvom države bili su kineski infrastrukturni projekti u Mađarskoj.

  • Kina i Mađarska krenut će na zlatno putovanje u bilateralnim odnosima, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na trećoj i posljednjoj postaji njegove prve europske turneje u pet godina.

Mađarska je pod desno orijentiranim Orbanom postala važan trgovinski i investicijski partner za Kinu, za razliku od nekih drugih zemalja EU-a koje razmišljaju o tome da postanu manje ovisne o drugom najvećem gospodarstvu svijeta.

Xi je stigao u Budimpeštu kasno u srijedu nakon posjeta Francuskoj i Srbiji.

U Parizu su predsjednik Emmanuel Macron i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen vršili pritisak na njega da osigura uravnoteženiju trgovinu s Europom i iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi se okončao rat u Ukrajini.

Nakon sastanka, Xi i Orban rekli su da su njihove zemlje podigle razinu suradnje na sveobuhvatno strateško partnerstvo.

  • Smatramo ovo novom početnom točkom za podizanje bilateralnih odnosa i pragmatične suradnje na višu razinu, rekao je Xi.
  • To, među ostalim, znači da dvije zemlje proširuju suradnju i na nuklearnu industriju, rekao je Orban.

Dvije zemlje također će napredovati u izgradnji ključnih projekata uključujući projekt obnove željezničke pruge Budimpešta-Beograd, rekao je kineski predsjednik.

Projekt vrijedan 2,1 milijardu dolara, od čega se većina financira zajmom iz Kine, dio je inicijative Pojas i put, ambicioznog plana koji je pokrenuo Xi prije deset godina u nadi da će izgraditi globalnu infrastrukturu i energetske mreže koje povezuju Aziju s Afrikom i Europom.

Mađarska i Kina također će započeti s pripremom brze željeznice koja će povezivati središte Budimpešte i njezinu zračnu luku, rekli su ministri.

Kina i Mađarska obilježavaju 75. godišnjicu diplomatskih odnosa.

Orban je počeo približavati svoju zemlju Pekingu nakon što je došao na vlast 2010.

U Debrecenu traje izgradnja tvornice baterija vrijedna 7 milijardi 300 milijuna eura. Kineski proizvođač električnih automobila BYD prošle godine najavio je da će svoju prvu tvornicu u Europi izgraditi u Segedinu.

  • Zahvaljujemo vam na gospodarskoj suradnji koja u Mađarsku dovodi najbolje i najsuvremenije tehnologije elektromobilnosti, željezničkog prijevoza i IT sektora, rekao je Orban.
  • Bolje ćemo povezati naše strategije razvoja. Produbit ćemo gospodarsku, trgovinsku, ulagačku i financijsku suradnju. Unaprijedit ćemo prugu Budimpešta – Beograd i ostale ključne projekte, rekao je Xi. (Vibor Vlainić/M.B/HRT)