Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Afganistan pogođen razornim poplavama

Tri afganistanske pokrajine pogođene su razornim iznenadnim poplavama dok novi val poplava prijeti sjeveru zemlje, izvijestili su dužnosnici u subotu, dodajući da su poginule najmanje 153 osobe.

Pokrajina Baglan trpi najveći teret katastrofe. Dužnosnici pokušavaju utvrditi točan broj žrtava, a ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da ima najmanje 153 smrtna slučaja, te da je još 100 ljudi ozlijeđeno.

Dužnosnici u susjednoj pokrajini Taharu izvijestili su o više od 20 smrtnih slučajeva, dok je pokrajina Badahšan potvrdila dva smrtna slučaja i dvije nestale osobe. Poplave su uzrokovale razaranje imovine i poljoprivrede u svim pogođenim područjima.

Afganistansko ministarstvo zdravstva u priopćenju je potvrdilo da su tijela žrtava odvezena u regionalne bolnice, ali je naglasilo stalne napore da se utvrdi točan broj stradalih, budući da su razmjeri ljudskih gubitaka i dalje nejasni.

Spašavanje otežava nepristupačnost pogođenih područja. Slanje zemaljskih spasilačkih timova pokazalo se neuspješnim, što je natjeralo afganistansko ministarstvo obrane da rasporedi helikoptere za operacije potrage i spašavanja, kao i potencijalni prijevoz stradalih.

Stanovnici Baglana okarakterizirali su poplave kao veće od svih prethodnih.

Afganistan već neko vrijeme stalno pogađaju poplave. Početkom tjedna bilo je smrtnih slučajeva i razaranja u dijelovima zemlje nakon obilnih oborina. Prošlog mjeseca u poplavama je život izgubilo najmanje 70 ljudi.

Stručnjaci za to krive klimatsku krizu. Nakon desetljeća ratova i sukoba, zemlja jedva da ima sredstava za ublažavanje posljedica klimatskih promjena. (hrt)