Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Petrov s Mostovcima stao uz Kosinjane: Zajedno protiv ekološke i kulturne devastacije

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Kosinju, predstavnici Mosta zajedno s lokalnim stanovnicima izrazili su snažan otpor prema planiranom projektu hidroelektrane, ističući njegove štetne posljedice ne samo za lokalnu zajednicu nego i za cijelu Hrvatsku.

Božo Petrov, čelnik Mosta i nositelj liste za EU parlament, nije skrivao svoje razočaranje trenutnim stanjem stvari: “Kako možemo gledati i šutjeti dok nam korporativni interesi gutaju živote? Ne! Borit ćemo se protiv ovog pohlepnog projekta koji služi maloj skupini na štetu svih nas. Ne može se zbog privatnih interesa razvlašćivati ljude i potapati kolijevku naše pismenosti. Neisplativa energetika ne može biti ispred ljudi”

Anamarija Jurković, kandidatkinja Mosta na predstojećim EU izborima, stala je u obranu svog rodnog kraja: “Danas sam ovdje ne samo kao članica Mosta, već kao kći Like koja ne može i neće mirno promatrati uništavanje naše baštine. Ovo je naša zemlja, naše pravo i naša obveza braniti je. Strateški projekt izgradnje HES Kosinj štetan je i poguban ne samo za stanovnike Kosinja koji bi bili istjerani iz svojih ognjišta već i za cijeli kraj Gacke i Like. Projekt ima puno nedostataka i previda te je kao takav neisplativ. Postoje alternativni projekti koji su isplativiji i koji ne uključuju potapanje Kosinja. ”

“Ne postoji opravdanje za neustavno razvlašćivanje ljudi i nezakonito uništavanje njihovih groblja kako bi se izgradio projekt HE Kosinj koji je neisplativ. Umjesto ove neobjašnjive devastacije, MOST nudi viziju gdje bi u Kosinju bio Kosinjski muzej, po uzoru na Gutenbergov muzej u Mainzu, kao kolijevka naše pismenosti. Kosinj je bio europski centar kojeg je u svojima kartama potvrdio i Gutenbergov muzej, kao spomen na našu identitetsku baštinu na koju bismo trebali biti ponosni,” zaključio je Troskot, ponovno izabrani saborski zastupnik Mosta.

Ovim riječima, Most izražava duboku zabrinutost i ogorčenje zbog planiranog hidroenergetskog sustava Kosinj, koji ne samo da ugrožava životnu sredinu, već direktno napada temelje hrvatske kulturne baštine.

Pozivaju sve stanovnike Hrvatske, europske institucije i svjetsku javnost da se pridruže pozivu za zaštitu Kosinja.