Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemački kancelar upozorava na ‘neodgovoran’ kopneni napad na Rafah

Unatoč međunarodnom pritisku i zabrinutosti humanitarnih skupina, Izrael je najavio nastavak napada na Rafah, potičući stanovnike na evakuaciju

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u subotu da bi kopneni napad na grad Rafah na jugu Gaze bio neodgovoran i da bi doveo do ogromnog gubitka civilnih života. “Smatramo da bi ofenziva na Rafah bila neodgovorna. Upozoravamo protiv toga”, rekao je Scholz na online događaju koji je organizirala njemačka novinska grupacija RND.
“Ne vjerujemo da postoji bilo kakav pristup koji naposljetku ne bi doveo nevjerojatnog gubitka života nevinih civila”, rekao je Scholz, dodavši da je to prenio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu. Unatoč snažnom američkom pritisku i zabrinutosti koju su izrazili stanovnici i humanitarne skupine, Izrael je rekao da će nastaviti s napadom na Rafah, gdje je više od milijun raseljenih ljudi potražilo utočište tijekom sedmomjesečnog rata.
Izrael je u subotu pozvao Palestince u više područja Rafe da se evakuiraju i upute prema onome što je nazvao proširenim humanitarnim područjem u Al-Mavasiju, što je pokazatelj da vojska nastavlja sa svojim planovima kopnenog napada, javlja agencija dpa. (Hina, vecernji.hr)