Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Više od 50.000 Gruzijaca prosvjedovalo protiv ‘ruskog zakona‘: ‘To je zavedena omladina‘

Gruzijski parlament trebao bi 13. svibnja održati treće i posljednje čitanje prijedloga zakona

Oko 50.000 prosvjednika mirno je prosvjedovalo na ulicama gruzijske prijestolnice u subotu, rekli su Reutersovi svjedoci, u novom pokazivanju protivljenja prijedlogu zakona o “stranim agentima” za koji kritičari kažu da je inspiriran onim u Rusiji koji se koristi za gušenje disidenata.

Skup je uslijedio dan nakon što je gruzijski premijer Irakli Kobakhidze rekao da će vlada nastaviti s nacrtom zakona unatoč protivljenju onih koje je nazvao “zavedenom” omladinom koja osjeća ogorčenost prema Rusiji.

Tisuće ljudi već mjesec dana gotovo svakodnevno prosvjeduju protiv tog prijedloga zakona koji smatraju autoritarnim i inspiriranim sličnim zakonom u Rusiji koji se koristi za gušenje disidenata.

Gruzijski parlament trebao bi 13. svibnja održati treće i posljednje čitanje prijedloga zakona. Oporba je pozvala na novi niz masovnih prosvjeda od 11. svibnja.
Zapadne zemlje također kritiziraju prijedlog zakona, po kojem će se organizacije koje dobivaju više od 20 posto novca iz inozemstva morati registrirati kao agenti stranog utjecaja.

Europska unija, koja je u prosincu Gruziji dala kandidatski status, upozorila je da bi zakon mogao otežati pristupanje u Uniju.

Prijedlog zakona izazvao je sukob između vladajuće stranke Gruzijski san i koalicije oporbenih stranaka, građanskog društva i predsjednika države.

Vlada ističe da je zakon potreban radi promicanja transparentnosti i zaštite gruzijskog suvereniteta. (Hina, jutarnji.hr)