Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Djelatnici Vatikanskih muzeja pokreću radni spor zbog uvjeta na poslu

Četrdeset devet zaposlenika Vatikanskih muzeja je započelo radni spor bez presedana zbog, kako kažu, nepravednih i loših uvjeta na radnom mjestu, što bi moglo dovesti do neugodne tužbe protiv administracije pape Franje.

– Djelatnici su poslali peticiju upravi grada Vatikana žaleći se na pravila koja uzrokuju “radne uvjete koji narušavaju dostojanstvo i zdravlje svakog djelatnika, rekla je njihova odvjetnica Laura Sgro.

Trenutni uvjeti uključuju slabije plaćen prekovremeni rad te nedovoljnu zaštitu zdravlja i sigurnosti, dodala je Sgro.

– Djelatnici su se odlučili na ovaj postupak tek nakon što tijekom godina nije odgovoreno ni na jedan njihov zahtjev, kazala je.

Sindikati nisu dozvoljeni u Vatikanu.

Glasnogovornik Vatikanskih muzeja odbio je komentirati.

Dnevne novine Il Corriere della Sera su prve pisale o radnom sporu u nedjelju.

Četrdeset devet djelatnika, od ukupno 700-tinjak zaposlenih osoba u Vatikanskim muzejima, talijanski su državljani i više godina rade tamo.

Jedni od najposjećenijih muzeja na svijetu, pored pariškog Louvrea i londonskog British Museuma, Vatikanski muzeji sadrže neprocjenjivu zbirku umjetnina, uključujući poznatu Sikstinsku kapelu, koju je oslikao Michelangelo.

Peticija predstavlja prvi formalni korak u obveznom postupku mirenja prema vatikanskom zakonu.

Ne uspije li postupak mirenja, slučaj se tada može predati Vatikanskom sudu.

Sgro je dodala da se zbog odsustva dopusta u vatikanskom radnom zakonodavstvu, od djelatnika, koji nisu radili tijekom pandemije covida-19 jer su Vatikanski muzeji bili zatvoreni, sada traži da vrate plaću koju su primali u tom razdoblju.

– Ovim postupkom želimo biti konstruktivni, nadamo se da se ovo može pokazati pravom prilikom za opće preispitivanje vatikanskih pravila o radu, kazala je Sgro.(hrt)