Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Veliko zanimanje za strukovne škole

Na Zagrebačkom velesajmu počeo je “World-skills”, najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Više od 370 najboljih učenika strukovnih škola iduća će se tri dana natjecati u 42 discipline – od zidarstva i soboslikarstva pa sve do robotike i mehatronike.

U sedam paviljona Zagrebačkog Velesajma – radi se naveliko. Mladi talentirani majstori i majstorice pokazuju svoje znanje i vještine. Jedan je od njih i Anton.

– Odmalena sam htio bavit će građevinom, slijedio sam tatu, tatine korake sam nekako naslijedio, pa eto tako idemo dalje. Radim dalje s njim u firmi, rekao je Anton, učenik iz Zagreba.

Uz zidare, tu su budući IT stručnjaci, soboslikari, konobari i mehatroničari.

– Bavimo se pneumatskim sustavima, elektropneumatikom, i na samom kraju ćemo spajati mehatroničke sustave na PLC-u, rekao nam je David, učenik iz Rijeke.

Laura se odlučila za smjer konobara zbog zanimanja izrade koktela i kava.

– Prije svega da postanem barmen jednog dana, rekla nam je Laura iz Preloga.

Natjecanje ovih talentiranih učenika uz prosudbeno povjerenstvo prate i poslodavci.

– Tako da su to i učenici koji su najbolji u svojim grupama i vrlo zainteresirani, motivirani, što nama zapravo generalno olakšava i potragu i ispunjenje naših potreba za djelatnicima, rekao je Hrvoje Ivančević, poslodavac.

Za buduće srednjoškolce – prilika za upoznavanje i isprobavanje različitih vještina. Budu li i dalje neodlučni, tu su i radionice profesionalne orijentacije.

– Imamo na dva mjesta radionice profesionalne orjentacije. Postoji mogućnost, znači preko 1000 sudionika može proći kroz te radionice, rekao je Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Natjecanje najboljih strukovnjaka otvorio je resorni ministar i najavio.

– Upravo smo počeli dizati na web stranice nove strukovne kurikulume na javno savjetovanje, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Najbolji od najboljih dobit će nagrade, a možda će i neki od natjecatelja upravo ovdje pronaći svoj prvi posao. (hrt)