Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vesna Vučemilović tvrdi da slijedi volju birača: “Nisam više htjela biti u oporbi”

Klub Hrvatskih suverenista je u prošlom sazivu Sabora na vrhuncu imao čak šest zastupnika. Originalno jezgro činili su Marijan Pavliček, Hrvoje Zekanović, Željko Sačić i Marko Milanović Litre, izabrani kao suverenisti na listi Domovinskog pokreta, a naknadno su im se pridružili Vesna Vučemilović i Miroslav Škoro. S vremenom su ih, međutim, napustili Zekanović, preselio u parlamentu većinu, te Škoro, koji je sudjelovao u osnivanju Kluba Za pravednu Hrvatsku.

Na nedavnim izborima mandat nisu potvrdili Sačić i Milanović Litre, pa su suverenisti spali na dva slova Pavličeka i Vesnu Vučemilović, koji su uspjeli proći na listi s Mostom. No, urušavanje Hrvatskih suverenista se nastavilo, Sabor još nije niti konstituiran, a izgubili su Vesnu Vučemilović.

Odnosno, nju je stranka isključila jer je postupila suprotno odluci Predsjedništva da suverenisti neće Andreja Plenkovića podržati za mandatara za sastavljanje Vlade. Čim je objavljeno da Plenković ide na Pantovčak i s potpisom Vesne Vučemilović, Hrvatski suverenisti priopćili su da je ona »izdala birače« te da joj je stoga prestalo članstvo. Razgovarali smo s njom jučer i ona tvrdi da je u pitanju upravo suprotno, da je potporom Plenkoviću samo slijedila volju birača i ono za što se zalagala u predizbornoj kampanji.

Egzaktna matematika

 

– Prije dva tjedna sam govorila da mi je, ako se već slaže Vlada desnog centra, pomalo čudno ostati u opoziciji s Možemo! i SDP-om. Moj potpis mandataru je na tom tragu. Da su birači htjeli Vladu koju bi formirao Zoran Milanović, onda bi drukčije glasali na izborima. Što se mene tiče, u finišu moje kampanje, koja nije imala veze s Mostom, gdje god sam bila vrlo sam jasno rekla da neću podržati Vladu lijevog centra i gotovo. S takvim sam stavom dobila preferencijske glasove, bez kojih lista Mosta i Hrvatskih suverenista sigurno ne bi u 4. jedinici prešla izborni prag, kazala nam je Vesna Vučemilović.

To što ona ima izrazito negativno stajalište o mogućnosti prevlasti lijevog centra u Hrvatskoj, ne znači automatski da je morala napustiti opoziciju, za koju su se opredijelili i njezini Hrvatski suverenisti. No, Vesna Vučemilović smatra da za nju boravak u oporbi ne bi više imao nikakvog smisla.

– Što bih ja radila u četiri godne oporbe, samo sjedila u Saboru i primala zastupničku plaću? Kako bi, primjerice, suverenisti prikupili potpise 30 zastupnika da bilo koji naš prijedlog, nakon što bi dva mjeseca bio u dnevnom redu, dođe na raspravu planarne sjednice? Tko bi nam to dao potpis? Matematika je egzaktna, bez Možemo! i SDP-a jednostavno se ne može do 30 potpisa jer u Saboru nema više Socijaldemokrata, a Domovinski pokret u ovom sazivu nije u oporbu.

Dok smo mi suverenisti prethodne četiri godine još i mogli progurati u Saboru na raspravu neke nama bitne svjetonazorske teme, uz oporbu kakva je sada to se više neće biti moguće. A ja, ponavljam, nisam osoba koja bi četverogodišnji mandat provela ništa ne radeći za plaću koju primam kao zastupnica. Budući da su me građani i ovaj put izabrali u Sabor, pokušat ću temeljem svog mandata učiniti nešto dobro i korisno za ljude, a suglasno mojem svjetonazoru, objašnjava Vesna Vučemilović zašto joj oporba i iduće četiri godine nije bila prihvatljiva opcija.

SDSS-ovci u rezervi

No, HDZ-u ona nije nužna za većinu, kao što je u 10. sazivu bio jedan Silvano Hrelja, koji je mandat osvojen na listi predvođenoj SDP-om odnio Plenkoviću i na račun toga izvukao od njega velik novac za umirovljenike. Plenković je u petak predao predsjedniku Zoranu Milanoviću potpise 78 zastupnika, za njega će u Saboru glasovati i Furio Radin, a u rezervi su i SDSS-ovci. To značajno umanjuje važnost Vesne Vučemilović unutar parlamentarne većine, ali ona je ipak optimistična.

– Postoje politike koje ja zastupam, jedne su svjetonazorskog karaktera, a druge se odnose na kraj iz kojeg dolazim, u kojem nije sve savršeno. I dalje ću se zauzimati za obitelj, što sam činila i kao predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, i za rješavanje problema u Slavoniji, a mislim da će to imati veći težinu nego kada sam to radila u okviru oporbe. Za jedan mandat, bit će to i više nego dovoljno, uvjerena je Vesna Vučemilović. Isprva će ona biti neovisna zastupnica, prerano je, kaže, govoriti o tome hoće li se kasnije priključiti nekom klubu ili možda pomoći u njegovom osnivanju. (Novi list)