Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Prvi čovjek HDZ-a u Dalmaciji dobiva važnu ulogu u Zagrebu, zamjenik će mu biti vitez Reiner!

Prema neslužbenim informacijama, Predsjedništvo HDZ-a u ponedjeljak je donijelo i važnu odluku o kadrovskim promjenama

Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader u novom sazivu hrvatskoga parlamenta trebao bi postati predsjednik Kluba zastupnika vladajuće stranke u Saboru. Prema neslužbenim informacijama, Predsjedništvo HDZ-a u ponedjeljak je odlučilo da upravo Sanader predvodi HDZ-ove zastupnike koji će i u ovome mandatu imati zadatak braniti poteze Plenkovićeve Vlade od kritika iz oporbenih klupa, piše Slobodna Dalmacija.

Dosadašnji predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a akademik Željko Reiner trebao bi postati Sanaderov zamjenik, odnosno potpredsjednik HDZ-ovog zastupničkog Kluba.

Sanader je predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a koji slovi kao glavni kadrovik vladajuće stranke u Dalmaciji. Dugo je godina vrijedilo pravilo da nitko iz Splita ne može karijeru nastaviti u Zagrebu a da to ne blagoslovi Sanader.

No ta pozicija mu se navodno počela drmati nakon što je na lokalnim izborima 2021. HDZ u Splitsko-dalmatinskoj županiji osvojio desetak tisuća glasova manje nego prije četiri godine, a HDZ izgubio vlast u nizu gradova i općina. Sanaderov izbor za predsjednika zastupničkog Kluba ipak signalizira da Plenković na njega i dalje računa. I da ništa od pomlađivanja čelnih stranačkih ljudi na terenu, bar što se tiče splitsko-dalmatinske županije, za sada neće biti.
Ante Sanader je inače bio glavni akter prilično neugodnog sklandala tijekom kampanje za ove parlamentarne izbore kada je stranačkoj kolegici Nikolini Baradić javno poručio da se mora udati ako želi drugi mandat u Saboru.

  • Nas pet ima 18 djece. To je 3,6 djeteta u prosjeku. Prosjek nam dižu ova dvojica koji imaju po petero djece. To je poruka koju smo željeli poslati kao moderni HDZ, da se mi držimo svoje tradicije i svojih kršćanskih vrijednosti. Samo ovaj ima pet sinova, ovi pet kćeri pa nisu stali i ne smiju stati, ovi moraju dobiti kćer, a ovi sina.

Govorim radi mlade kolegice Nikoline koju sam cijelo vrijeme u Saboru nagovarao da se mora udati jer drugi mandat Sabora ne dolazi besplatno – poručio je na predizbornom skupu Sanader. Predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a naknadno se ispričao i ustvrdio da su ga mediji – krivo prenijeli, piše Slobodna Dalmacija.