Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U ukrajinskom napadu na ruski grad Belgorod oštećene kuće

Dalekovod i više od dvadeset kuća oštećeni su u najnovijem ukrajinskom zračnom napadu na grad Belgorod, a ruske zračne snage uništile su 25 projektila iznad šire regije Belgoroda, rekli su ruski dužnosnici u utorak

  • Ima jedna žrtva – žena je gelerom ranjena u kralježnicu, rekao je Vjačeslav Gladkov, guverner južne ruske regije Belgoroda koja graniči s Ukrajinom, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rekao je da je oštećeno oko 25 kuća i dalekovod.

Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su 25 projektila koje je Ukrajina lansirala iz višecijevnih raketnih sustava RM-70 Vampire (MLRS), objavilo je rusko ministarstvo obrane na Telegramu.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća.

Ukrajinski napadi na Belgorod ponovno su se pojačali posljednjih mjeseci i prema Rusiji ti su udari postali smrtonosniji. Petnaest ljudi je poginulo, a deseci su ozlijeđeni u nedjelju kada su se dijelovi stambene zgrade srušili nakon što su na njih pale krhotine projektila, rekli su ruski dužnosnici.

I Ukrajina i Rusija kažu da ne ciljaju civile u ratu koji je izbio kada je Rusija izvela invaziju na svojeg manjeg susjeda u veljači 2022., što je nazvala specijalnom vojnom operacijom.

U ratu su ubijene tisuće ljudi, milijuni su raseljeni, a ukrajinski gradovi pretvoreni u ruševine.

Kijev kaže da gađanje ruske vojne, prometne i energetske infrastrukture potkopava ratne napore Moskve i odgovor je na bezbrojne smrtonosne napade Rusije. (V.G./HRT/Hina)