Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Konstituiran Hrvatski Sabor, Jandroković po treći put predsjednik

Saborski zastupnici, izabrani 17. travnja, okupili su se u četvrtak u Hrvatskom saboru na prvoj, konstituirajućoj sjednici novog, 11. saziva od neovisnosti, a uz njih su na svečanoj sjednici i brojni drugi visoki uzvanici.
Sabor je na prvo zasjedanje sazvao predsjednik Republike Zoran Milanović, no na samu sjednicu nije došao, kao ni prije četiri godine.

Gordan Jandroković u četvrtak je po treći put izabran za predsjednika Hrvatskoga sabora, to u 34 godine modernog saborovanja nije pošlo za rukom ni jednom od njegovih 11 prethodnika.

Izborom predsjednika Sabora konstituiran je novi 11. saziv od neovisnosti. Jandroković je izabran sa 144 glasova za i šest protiv. Nakon njegova izbora himnom “Lijepa naša” odana je počast domovini.

Prije Jandrokovića Hrvatskim saborom su predsjedali Žarko Domljan, Stipe Mesić, Nedjeljko Mihanović, Vlatko Pavletić, Zlatko Tomčić, Vladimir Šeks, Luka Bebić, Boris Šprem, Josip Leko, Željko Reiner i Božo Petrov.

Jandroković: Nije vrijeme za jeftini politički egzibicionizam

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković novoizabranim zastupnicima poručio kako nije vrijeme za jeftini politički egzibicionizam i dovođenje u pitanje temelja ustavno-pravnog poretka već za kvalitetnu političku raspravu i donošenje zakona na dobrobit građana.
Nužno se usredotočiti na našu primarnu parlamentarnu zadaću, a to je rad za opće dobro. Moramo zajedno osigurati ozračje za kvalitetnu političku raspravu i donošenje optimalnih zakona na dobrobit naših građana, istaknuo je Jandroković u četvrtak nakon što je treći put izabran za predsjednika Sabora.

Jedan izvanredni događaj, dodao je, može poremetiti sve ono što smo godinama naporno gradili i zato je bitno da sve dosad postignuto nikad ne uzimamo zdravo za gotovo.

Istaknuo je da briga o javnom dobru mora biti u središtu svih političkih nadmetanja, da svatko u politici može svoje političke ideje artikulirati na sebi svojstven način, no treba biti svjestan da odabrani politički stil uvijek ima i svoje posljedice.

Moje je duboko uvjerenje kako, nasuprot populizmu i ekstremizmu koji globalno uzimaju sve više maha, Hrvatska treba političare koji su se spremni pošteno natjecati idejama i konkretnim prijedlozima. Ljude koji moraju biti usmjereni na boljitak zajednice u kojoj žive, a ne na destrukciju i kritiku koja je prečesto sama sebi svrhom, rekao je. (hrt)