Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nakon atentata na Fica, prijetnja stigla i poljskom premijeru Donaldu Tusku

Slovački premijer Robert Fico upucan je jučer nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Premijer Slovačke ustrijeljen je s nekoliko hitaca u prsa i trbuh. Hitno je helikopterom prevezen u bolnicu gdje je operiran, a nakon višesatne operacije vicepremijer Taraba rekao je da je Fico izvan životne opasnosti.
Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, kada je na njega jučer pucao nezadovoljni Slovak, pokrenuo je lavinu prijetnji ne samo slovačkim dužnosnicima i novinarima, već i europskim političarima, primjerice poljskom premijeru Donaldu Tusku.

“Slovaci su nam dali primjer što učiniti s Donaldom Tuskom ako sabotira središnju zračnu luku”, jedna je od prijetnji smrću koje su stigle poljskom premijeru. Tusk je poruku objavio na društvenoj mreži X uz komentar “Bilo je još jučer. Vizija Poljske”.

“Nije stvar samo u Slovačkoj. Tenzije ne rastu samo tamo. Vidjeli smo napade tijekom izborne kampanje u Njemačkoj. Nije to samo slovački problem. Političari u Europi moraju razmišljati o tome kako izbjeći takve situacije, rekao je novoizabrani predsjednik Slovačke Peter Pellegrini.

Glavni urednici slovačkih neovisnih medija od atentata dobivaju prijeteće mailove i poruke, slovački dužnosnici, iako govore o pomirbi, kao glavnim krivcima za polarizaciju društva, govor mržnje koji je na kraju prerastao u nasilje i pokušaj ubojstva , označavaju oporbu i medije koji nisu pod kontrolom vlasti.(N1 Info, Ema Bašić)