Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Jaskanski odgojitelji među prvima u Hrvatskoj dobit će veće plaće

Više od 600 tisuća eura dodatnih sredstava osigurano je za Program predškolskog odgoja u Jastrebarskom, a ukupno se godišnje za taj Program izdvaja gotovo 3 milijuna eura. Najveće se povećanje sredstava odnosi na rad Dječjeg vrtića „Radost“ u kojem su uvećane plaće zaposlenih, a plaće odgojitelja u potpunosti izjednačene sa školstvom, na traženje samih djelatnika.

Na račune djelatnika tako će sjesti veće plaće kao što je bilo dogovoreno na sastanku gradonačelnika i zaposlenika, a Jastrebarsko je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je to omogućio, primjenjujući Vladinu Uredbu o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama koja je stupila na snagu 1. ožujka ove godine.

„Želim obavijestiti građane čijim novcem se isplaćuju plaće o pozitivnom ispunjenju zahtjeva djelatnika vrtića čije su plaće sada znatno uvećane. Odgojitelji Dječjeg vrtića „Radost“ ovim izmjenama imaju neto plaće u rasponu od 1.300 do 1.600 eura, ovisno o stažu, što je zasigurno bolje nego u puno gradova u okruženju, a konkretno povećanje je od 200 do 350 eura.“, istaknuo je gradonačelnik. „Ovo je još jedna tema u kojoj država nameće standard koji mi na lokalnoj razini moramo osigurati i mogu samo reći da smo mi to u najkraćem mogućem roku uspjeli, primjenjujući u potpunosti Uredbu, što su djelatnici od nas tražili, iako ona ima nekih nelogičnosti s kojima se osobno i ne bih složio, poput izjednačavanja visoke i više stručne spreme kao što je to slučaj u školstvu“, dodao je gradonačelnik te istaknuo: „Treba napomenuti i kako niti zakon niti sindikat nisu vodili računa o odgojiteljima s najviše staža koji su srednje stručne spreme pa smo odlučili ispraviti i tu nepravdu i omogućiti odgojiteljima, a njih je samo nekoliko, koji su u našem vrtiću dugi niz godina iste uvjete i svojevrsnu nagradu za rad i trud svih ovih godina“.

Osim za plaće zaposlenih za što je osigurano dodatnih 400 tisuća eura do kraja ove godine, rebalansom Proračuna Grada Jastrebarskog uvećana su i sredstva za sufinanciranje boravka djece s područja Jastrebarskog u vrtićima na području drugih jedinica lokalne samouprave, a novost je kako se zahtjev za sufinanciranje sada može podnijeti cijele godine, što nije ranije bio slučaj.

Rebalansom Proračuna osiguran je i dio sredstava potrebnih za uređenje igrališta u dječjem vrtiću u Desincu, dok se prijavom na otvorene natječaje u tu svrhu očekuju i vanjski izvori sufinanciranja. Nakon što je uređeno dječje igralište u Radićevoj ulici, osigurana su sredstva za uređenje dječjeg igrališta kod vrtića i škole u Cvetkoviću i to u sklopu Projekta razvoja zelene infrastrukture u naselju Cvetković, a vjerujemo kako će i igralište u Desincu ostvariti potporu i uskoro krenuti u realizaciju.

Gradonačelnik ističe kako Grad Jastrebarsko prepoznaje izgradnju novog vrtića kao prioritet i projekt od najveće važnosti koji će se financirati vlastitim sredstvima ukoliko se ne ostvari financiranje iz vanjskih izvora. Pripreme za realizaciju tog projekta su u tijeku, a u izradi je idejni projekt za rješavanje raskrižja državne ceste D1 s budućom ulicom koja će voditi prema vrtiću i školi i Ulicom Stjepana Medvedovskog – Zipe.

Dodajmo kako se cijena dječjeg vrtića u Jastrebarskom nije se mijenjala od 2017. godine, ona za roditelje iznosi 89,59 eura za 1. dijete, 71,67 eura za drugo dijete te 53,75 eura za treće dijete, navodi se u priopćenju koje smo primili.