Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Osam država EU-a traži ograničavanje kretanja ruskih diplomata: ‘Oni pripremaju sabotaže, propagandu…‘

Ova mjera značajno će suziti operativni prostor za ruske agente

Osam ministara vanjskih poslova Europske unije pozvalo je EU da zabrani ruskim diplomatima slobodno kretanje po Uniji i ograniči ih na zemlje u kojima su akreditirani.

“Slobodno kretanje nositelja ruskih diplomatskih i službenih putovnica, akreditiranih u jednoj zemlji domaćinu, kroz cijelo schengensko područje olakšava zlonamjerne aktivnosti”, navodi se u pismu visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borrellu od 11. lipnja, u koje je Reuters imao uvid.

Ministri su rekli da su obavještajni podaci, propaganda “ili čak priprema sabotaže glavna zadaća za veliki broj ruskih ‘diplomata‘ u EU”, a dok su protjerivanja važna, prijetnja ostaje.

“Vjerujemo da bi EU trebao strogo slijediti načelo reciprociteta i ograničiti kretanje članova ruskih diplomatskih misija i članova njihovih obitelji na teritorij države u kojoj su akreditirani”, rekli su.
“Ova mjera značajno će suziti operativni prostor za ruske agente”, dodaje se u pismu koje su potpisali ministri iz Češke, Danske, Estonije, Latvije, Litve, Nizozemske, Poljske i Rumunjske. (A. Vladić, jutarnji.hr)