Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Orbanov režim strpao ju je u zatvor, a sada izlazi na slobodu: Od kućnog pritvora ju spasio izbor u EU parlament

Optužena je u Mađarskoj za sudjelovanje u napadima antifašističke skupine na desničare

Talijanska antifašistička aktivistica Ilaria Salis puštena je iz kućnog pritvora u Budimpešti nakon što je ovog vikenda izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, rekao je Reutersu u petak njezin odvjetnik Gyorgy Magyar.

Članovi Europskog parlamenta uživaju snažan pravni imunitet od kaznenog progona, čak i ako se optužbe odnose na prekršaje počinjene prije nego što su izabrani.

Ilaria Salis, 39-godišnja učiteljica, optužena je u Mađarskoj za sudjelovanje u napadima antifašističke skupine na ljude koje su smatrali ekstremno desničarskim aktivistima.
Policija je već skinula elektroničku narukvicu s njezinog gležnja, rekao je odvjetnik. Očekuje se da će otac Ilarie Salis stići u Budimpeštu kasnije tijekom dana kako bi je odveo natrag u Italiju, dodao je Magyar.

Salis je više od godinu dana u pritvoru u Mađarskoj zbog slučaja koji je potaknuo talijanski “Savez zelenih i ljevice” da je nominira među svojim kandidatima na europskim izborima.
Njezin je slučaj u veljači izazvao bijes u Italiji nakon što je dovedena na sudsku raspravu sa zavezanim nogama i rukama te lancem oko struka.

Pitanje je politički osjetljivo zbog dugogodišnjih veza između talijanske desničarske premijerke Giorgie Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana. (Hina, jutarnji.hr)