Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kijev neće biti sretan s onim što se sinoć dogodilo, Zelenskog razljutio Biden, svi se slažu: ‘Moramo sjesti i s njima!‘

Svjetski čelnici okupili su se u švicarskom alpskom odmaralištu u subotu kako bi došli do prijedloga šireg konsenzusa za mir u Ukrajini na samitu kojem se nije pridružila Kina, a koji je Rusija nazvala gubljenjem vremena i predložila svoju vlastitu mirovnu formulu.

Na Međunarodnoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini sudjeluje više od 90 zemalja, no izostanak Kine smanjio je nade da će samit pokazati da je Rusija globalno izolirana, dok su nedavni vojni neuspjesi s bojišnice Kijev doveli u nezavidnu poziciju. Rat u Gazi između Izraela i Hamasa također je preusmjerio pažnju svijeta od Ukrajine.

Razgovori su bili usmjereni na šire zabrinutosti uzrokovane ratom, poput hrane i nuklearne sigurnosti. I Turska i Saudijska Arabija, obje potencijalni domaćini naredne takve konferencije, rekle su da bi svrsishodan proces zahtijevao rusko sudjelovanje u pregovorima.

Ukrajinski predsjednik Zelenski proglasio je veliku dolaznost uspjehom i predvidio da se “ispisuje povijest”.

“Danas je dan kad svijet počinje približavati pravedan mir”, rekao je čelnicima okupljenima oko velikog pravokutnog stola.

Kina je rekla da će bojkotirati događaj nakon što je Rusija isključena iz procesa, dok su Sjedinjene Države ustvrdile da je Peking donio odluku po nalogu Moskve.

Američki predsjednik Joe Biden poslao je svoju potpredsjednicu Kamalu Harris da ga predstavlja – što je odluka koja je razljutila Kijev.

Harris je najavila više od 1.5 milijardi energetske i humanitarne pomoći za Ukrajinu, čija je infrastruktura oštećena u ruskim zračnima napadima od početka invazije 2022. godine.

Uoči samita, Putin je rekao da će Rusija okončati rat ako se Kijev složi odustati od NATO ambicija i predati četiri regije na koje Moskva polaže pravo. Ovi uvjeti navodno oslikavaju rastuće pouzdanje Moskve da njezine sile nadjačavaju ukrajinske.

No te prijedloge je Ukrajina, kao i njezini saveznici, brzo odbacila. (jutarnji.hr)