Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Gore ruska skladišta nafte: Ukrajinci ih napali bespilotnim letjelicama, nitko nije ozlijeđen

Hitne službe izdale su upozorenje o mogućim napadima dronovima te pozvale civile da budu oprezni i izbjegavaju otvorene prostore

Požari su izbili u dvama ruskim skladištima nafte, a sumnja se da su ih uzrokovali napadi bespilotnim letjelicama, rekli su dužnosnici, što bi predstavljalo posljednje u nizu ukrajinskih napada na rusku naftnu industriju.

Maksim Jegorov, guverner Tambovske oblasti jugoistočno od Moskve, izjavio je da vatrogasci gase požar u skladištu nafte Platonovskaja koji je izbio nakon eksplozije vjerojatno prouzročene dronom. Nitko nije ozlijeđen, dodao je.
Novinska agencija RIA objavila je da se zapalio drugi rezervoar u skladištu nafte. Lokalne hitne službe izdale su upozorenje o mogućim napadima bespilotnim letjelicama te su pozvale civile da budu oprezni i izbjegavaju otvorene prostore.

Požar je ranije u četvrtak izbio u skladištu nafte u ruskoj pokrajini Adigeji u Sjevernom Kavkazu nakon ukrajinskog napada dronom, no već je ugašen, rekao je čelnik regije Murat Kumpilov na komunikacijskoj platformi Telegram.

Napadi bespilotnim letjelicama na velika skladišta nafte diljem Rusije pojačali su se u proteklih nekoliko dana dok su oslabili napadi na rafinerije nafte, koje imaju znatno veći učinak na globalna tržišta i cijene sirovine.

Ukrajina tvrdi da su ruska energetska postrojenja legitimni ciljevi jer podržavaju ratne napore Moskve koja istovremeno granatira ukrajinske gradove i infrastrukturu.
Ukrajinsko ministarstvo energetike objavilo je da je ruski napad u noći na četvrtak oštetio energetsku infrastrukturu u četiri ukrajinske pokrajine, dodavši da je ozlijeđeno troje radnika te da su neki korisnici ostali bez opskrbe električnom energijom.

Nekoliko skladišta nafte u ruskom gradu Azovu zapalilo se u utorak nakon napada dronom za koji je ukrajinski obavještajni izvor za Reuters rekao da ga je izvela Ukrajinska sigurnosna služba (SBU).

Lokalne hitne službe u posljednjem izvješću u srijedu izvijestile su da vatra i dalje gori nakon dana i pol.

U Rusiji postoji oko 30 velikih rafinerija nafte i bilo kakvo remećenje njihovog funkcioniranja osjetljivo je i za domaća i globalna tržišta. Zemlja također ima stotine rezervoara s raznim proizvodima od nafte poput benzina i dizela. (Hina, jutarnji.hr)