Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD poručio da je razočaran Netanyahuovim kritikama

Bijela kuća izrazila je duboko razočaranje zbog kritika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua upućenih SAD-u, uslijed napetosti između dva saveznika zbog izraelskog rata u Gazi. Odgovor Bijele kuće stigao je nakon sastanka između savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i dva glavna Netanyahuova pomoćnika, na kojem se razgovaralo o sukobu u Gazi.

Netanyahu je u utorak objavio video na engleskom jeziku u kojem je prepričao razgovor s američkim državnim tajnikom Antony Blinkenom koji mu je, navodi izraelski premijer, dao riječ da administracija predsjednika Bidena radi na uklanjanju restrikcija na isporuci oružja Izraelu. No, najviše rangirani američki diplomat odbio je to potvrditi.

Nastavljajući iznositi sadržaj njegova razgovora s Blinkenom, Netanyahu je dodao da je uskraćivanje pošiljki oružja i streljiva Izraelu u posljednjih nekoliko mjeseci nazvao ‘nepojmljivim’.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby osvrnuo se na te komentare na brifingu s novinarima, rekavši da su SAD izrazile nezadovoljstvo Izraelu.

  • Mislim da smo našim izraelskim kolegama vrlo jasno i nedvosmisleno prenijeli naše duboko razočaranje izjavama iznesenima u tom videu, kao i našu zabrinutost zbog točnosti danih izjava, rekao je Kirby.
  • Navodi prema kojima smo prestali pomagati Izraelu glede njihovih obrambenih potreba, su potpuno netočni, kazao je.

Državni tajnik Blinken rekao je da nije bilo smetnji u isporukama oružja Izraelu, koji je i izvan Gaze suočen sa sigurnosnim izazovima kao što su Hezbolah i Iran. No, odbio je komentirati razgovor s izraelskim premijerom prije tri dana.

  • Postoji samo jedna isporuka streljiva velike nosivosti koju smo zadržali na pregledu. To nije usko grlo, poručio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Matthew Miller.

Ta je isporuka zaustavljena u svibnju zbog, ističe Miller, zabrinutosti glede mogućih posljedica u gusto naseljenim područjima, što ne znači da je Izraelu uskraćen dolazak ostalog naoružanja vrijednog milijarde dolara.

No, izraelski postupci dospjeli su pod povećalo nakon što je broj poginulih Palestinaca u ratu premašio 37 tisuća, prema podacima zdravstvenih djelatnika u Gazi.

Rat Izraela i Hamasa počeo je u listopadu prošle godine, kada su Hamasovi militanti ušli u Izrael, ubili 1200 ljudi i zatočili njih 250.

Američki predsjednik Joe Biden u travnju je upozorio Izrael da će SAD prekinuti s opskrbom oružjem ukoliko izraelske snage izvrše potpunu invaziju na grad Rafah na jugu Gaze, posljednje utočište raseljenih Palestinaca. (S.M./HRT/Hina/Reuters)