Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vučković: U Zaprešiću kakvoća zraka zadovoljavajuća

Upućuje li novi požar u tvrtki za zbrinjavanje plastičnog otpada na problem u sustavu gospodarenja otpadom? Što treba mijenjati? Jesmo li što naučili iz lanjskog slučaja u Osijeku? O tome su u emisiji “U mreži Prvog” govorili ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Dušica Radojčić iz Možemo!, te članovi odbora: nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić i Mihael Zmajlović iz SDP-a.

Vučković je rekla kako se glede požara u Zaprešiću trebaju pričekati rezultati istrage. Naglašava kako su prva mjerenja ovlaštenih laboratorija rekla kako nema koncentracija određenih plinova iznad dopuštenog, ali što se tiče kvalitete zraka, tu još nisu završeni nalazi.
Na pitanje hoće li sazvati tematsku sjednicu saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode u vezi s novonastalom situacijom, Radojčić je podsjetila kako je u siječnju ove godine održana tematska sjednica o slučaju Drava international.

  • Od državnog odvjetništva smo tražili rezultate istrage, no odgovoreno nam je da je istraga u tijeku te da su podaci tajni, rekla je.

Dodaje kako je jučer zatražila podatke od MUP-a, od Državnog odvjetništva i od Državnog inspektorata da pošalju rezultate istrage.

  • Predložit ću tematsku sjednicu odbora, kazala je.

Selak Raspudić govori kako statistike u svijetu pokazuju da 40 posto ovakvih postrojenja se zapali. Govori kako u Hrvatskoj s obzirom na sustav skladištenja nije pitanje hoće li se takav požar dogoditi, nego kada će se dogoditi.

Istaknula je da raste broj takvih požara jer se ne poštuju pravila o odlaganju i gomilaju se goleme količine plastičnog otpada dok inspekcije ne rade svoj posao.

Zmajlović je kazao kako nas ovaj slučaj podsjeća na činjenicu da pored primarne selekcije prikupljanja otpada kod građana, važna je i infrastruktura te gdje će otpad završiti.

Količine otpada rastu

  • Kapaciteti su nedostatni. Količine otpada su ogromne i one rastu. U zadnjih 10 godina ništa nije učinjeno glede izgradnje kapaciteta, rekao je.

Dodao je kako je jadan od većih problema u sustavu gospodarenja otpada neefikasna inspekcija zaštite okoliša.

Vučković smatra kako su značajni pomaci pokrenuti u zadnjih 10 godina što se tiče centara za gospodarenje otpadom.

Selak Raspudić je prije dvije godine predložila zakonsku izmjenu da ekocid postane najteže kazneno djelo protiv okoliša.

  • Ova je vlada to odbila učiniti, a predsjednik Sabora ga nije stavio niti na tjedni raspored, kazala je. (V.K./U mreži Prvog/HR/HRT)