Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nove informacije o uzroku neviđenog kolapsa strujne mreže; Crnogorski medij: Došlo je do eksplozije; Oglasila se i SOA

Europska mreža operatora prijenosnih sustava za električnu energiju (ENTSO-E) objavila je u petak priopćenje o nestanku struje na jugoistoku Europe u kojem je potvrdila da je došlo do incidenta te najavila detaljnu stručnu istragu istog.

  • Dana 21. lipnja 2024. godine oko 12:20 sati došlo je do velikog mrežnog incidenta u jugoistočnom dijelu strujne mreže kontinentalne Europe. Ovaj incident izazvao je nestanak struje na mreži u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te dijelovima Hrvatske. Nadležni operateri prijenosnog sustava, u suradnji s operaterima iz susjednih zemalja, struju su u sustav vratili za približno dva sata s ciljem minimiziranja utjecaja ovog poremećaja na potrošače. ENTSO-E trenutno prikuplja sve relevantne tehničke podatke o ovom događaju i objavit će više informacija čim prije bude mogao. U skladu s metodologijom klasifikacije incidenata odbor operatera sustava ENTSO-E-a će proizvoditi detaljnu istragu ovog slučaja u nadolazećim tjednima, uz potporu panela stručnjaka – rekao je ENTSO-E.

ENTSO-E koordinira rad nacionalnih europskih operatera prijenosa struje.

19:45 – Crnogorski ministar energetike rekao je da je do nestanka struje došlo zbog naglog povećanja potrošnje električne energije izazvanog visokim temperaturama, ali i zbog same vrućine. Sustavi distribucije električne energije povezani su diljem Balkana radi prijenosa i trgovine.

‘Samo se čekalo da se ovo dogodi po ovoj vrućini‘, rekla je Reutersu Gentiana, 24-godišnja studentica iz glavnog grada Crne Gore, Podgorice.

Struja i wifi mreža bile su u prekidu od oko 13 sati. Operateri su rekli da se struja počela vraćati oko sredine poslijepodneva.

Promet je zaustavljen u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu i gradovima Banja Luci i Mostaru, dok su temperature u dijelovima regije dostizale 40 Celzijeva stupnjeva.

19:30 Čim su doznali za ovu situaciju, u cijelu priču uključila se i Sigurnosno-obavještajna agencija, potvrđeno je Dnevniku Nove TV. Iz SOA-e su dodali da se ne radi o hibridnom ratovanju ni hakerskom napadu. (Hina, jutarnji.hr)