Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Izbjegavale su ga sve vlade, na snazi je skoro 50 godina, a najave novog uskomešale su vodu: Za ‘ZDS‘ 3 godine zatvora?

Vlada priprema novi zakon, a predstavnici manjina traže da uzvikivanje i isticanje fašističkih simbola postane kazneno djelo

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira jedan je od osjetljivijih zakona čije su mijenjanje u proteklim desetljećima izbjegavale vlade svih političkih boja, i to do te mjere da su i visine novčanih kazni u tom zakonu sve do 2023. i uvođenja eura bile propisane u njemačkim markama, valuti koja je ukinuta 2002. godine.

Dva su glavna razloga za to: regulacija prostitucije te regulacija kažnjavanja isticanja fašističkih simbola i izvikivanja ustaških parola i pozdrava, prije svega pozdrava “Za dom spremni”. Oba političarima nezgodna područja regulira isti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

MUP najavljuje kako sada, kad su se primili tog posla, neće provesti samo kozmetičke izmjene zakona koji je originalno donesen još 1977. godine, već će donijeti potpuno novi zakonski prijedlog, kojem će izmijeniti i ime. No, ostaje nepoznato kako će regulirati kažnjavanje izvikivanja “Za dom spremni”.

Povećane mizerne kazne
Isticanje fašističkih simbola i izvikivanje ustaških pozdrava sada se u Zakonu nigdje izrijekom ne spominje, već se sankcionira sukladno čl. 5 koji definira da će oni koji “na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remete javni red i mir” biti kažnjeni kaznom od 700 do 4000 eura. Kazne su povećane u travnju 2023., a do tada su iznosile doista mizernih 20 do 150 eura.

Po toj je odredbi, primjerice, kaznom od 103 eura pravomoćno kažnjen makarski pjevač Marko Roso za izvođenje Thompsonove pjesme “Čavoglave”, kojoj je sastavni dio pozdrav “Za dom spremni”, dok je istovremeno sam Thompson oslobođen za izvođenje iste pjesme, uz obrazloženje da svojim izvođenjem pjesme na registriranom koncertu nije remetio javni red i mir na način na koji to definira Zakon.

Kaznena sfera
Još 2021. godine predstavnici Židovske općine Zagreb zatražili su od Vlade da se jasnije i preciznije definira kažnjavanje isticanja fašističkih simbola te da se to djelo prebaci iz prekršajnog u Kazneni zakon kao djelo za koje je propisana zatvorska, a ne novčana kazna. Konkretno su predložili da se postojećem članku 325., koji definira javno poticanje na nasilje i mržnju, doda članak 325 a: “Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine”.

Vlada se o tome nije očitovala, a nije poznato hoće li sada iskoristiti priliku da, pri donošenju novog Zakona o javnom redu, jasnije definira sankcioniranje pozdrava “Za dom spremni” ili da ga prebaci u kaznenu sferu. (K.Turčin, jutarnji.hr)