Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin u problemima: Uhićen ruski milijunaš koji je bio odgovoran za nuklearni štit

Ruskom milijunašu odgovornom za nuklearni štit se, nakon niza ukrajinskih napada, sudi u Moskvi. Evgenij Novicki, osnivač i bivši predsjednik konglomerata AFK Sistema i sadašnji predsjednik RTI Systemsa, izvođača ruskog Ministarstvu obrane, optužen je zbog prijevare.
Neki analitičari smatraju da je uhićen jer Rusija kažnjava one koji su odgovorni za nedostatke u sustavu proturaketne obrane. Prema neovisnom ruskom mediju Agentstvo, Novickog su u četvrtak uhitile ruske sigurnosne snage, piše Newsweek.

Uhićen zbog sumnje na prijevaru
Državna novinska agencija Tass navodi da je Novicki pritvoren zbog sumnje na prijevaru, točnije kršenje članka 159 ruskog kaznenog zakona koji se odnosi na prijevaru velikih razmjera. Ako ga se proglasi krivim, Novicki bi mogao dobiti do deset godina zatvora. Interfax također izvještava da je navodni zločin milijunaša ekonomske prirode, prenosi Index.
Baza međutim piše da je uhićenje Novickog povezano s njegovim aktivnostima kao čelnika RTI Systemsa. “Pritvaranje Evgenija Novickog koincidiralo je s brojnim istragama o pronevjeri sredstava Ministarstva obrane, dodijeljenih OJSC RTI”, navodi Cheka-OGPU, Telegram kanal koji pronalazi informacije koje su procurile iz ruskih sigurnosnih agencija.

“Konkretno, u tijeku je istraga o pronevjeri tijekom kreiranja hardverskih i računalnih kompleksa za postaje sustava protuzračne obrane Voronjež. Novicki je dugo vremena nadzirao njihovu proizvodnju u AFK-u”, dodaje.

Putin: Nigdje drugdje u svijetu ne postoji tako razvijen sustav
RTI Systems i AFK razvijaju i proizvode radare za postaje ruskog sustava upozorenja na raketni napad Voronjež, smještene nekih 320 kilometara od granice s Ukrajinom. Vladimir Putin je prije smatrao da su radari Voronježa središnji dio državnog sustava upozorenja na balističke rakete, čak je dizajneru RTI-ja dodijelio Državnu nagradu Ruske Federacije. (N1)