Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Von der Leyen: pristupni pregovori bit će izazovni, ali i puni mogućnosti

Pregovori o pristupanju Ukrajine i Moldavije Europskoj uniji bit će izazovni, ali su i velika prigoda kako za obje zemlje tako i za EU, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen uoči otvaranja pregovora s te dvije zemlje.

Put pred nama bit će izazovan, ali također je ispunjen golemim mogućnostima za Moldaviju i Ukrajinu, kao i za cijelu našu Uniju, rekla je von der Leyen u video-poruci uoči međuvladinih konferencija o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, koje počinje poslijepodne u Luxembourgu.

Poželjela je uspješan početak pregovora koji trebaju pripremiti obje zemlje kako bi mogle preuzeti obveze punopravnog članstva.

Oni znaju da će njihov put biti rigorozan i zahtjevan. Pregovori o pristupanju osmišljeni su kako bi se kandidati pripremili za odgovornosti članstva. Zbog toga nema prečaca. U ove pregovore krećemo u snažnom duhu otvorenosti, angažmana i predanosti, istaknula je von der Leyen.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola označila je povijesnim otvaranje pregovora s dvije bivše sovjetske republike.

Današnji datum ostat će zapamćen kao povijesni. Ovo je važan trenutak koja nas jača i povezuje u jednu obitelj, napisala je Metsola na društvenoj mreži X. /hrt/