Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Mađarski ministar najavio velike promjene za vrijeme predsjedanja EU, šalje signale Srbiji: ‘Otvaramo nova poglavlja‘

Mađarska će nastojati i početi ‘konkretne pregovore s novom, snažno prointegracijski orijentiranom vladom Sjeverne Makedonije‘

Mađarska će tijekom predsjedanja EU-om, koje počinje 1. srpnja, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i održati međuvladine pregovore sa svih pet kandidata za članstvo sa zapadnog Balkana, rekao je u srijedu u Parizu mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.

Govoreći na konferenciji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Szijjarto je rekao da Mađarska, kako bi ubrzala širenje EU-a na zapadni Balkan, planira također zatvoriti barem sedam poglavlja u pregovorima s Crnom Gorom.

Planira također otvoriti prva poglavlja s Albanijom te usvojiti pregovarački okvir s BiH, što je prvi korak prema otvaranju pregovora.

Mađarska će nastojati i početi ‘konkretne pregovore s novom, snažno prointegracijski orijentiranom vladom Sjeverne Makedonije‘, rekao je.

Integracija tih zemalja u EU je gospodarski kao i politički i sigurnosni interes Mađarske, rekao je.

Mađarska ulaganja u regiji dosegnula su 2,5 milijardi eura, a trgovina se od 2010. učetverostručila na više od 7 milijardi eura, rekao je.

Mađarska također pomaže slanjem stručnjaka i obukom dužnosnika kako bi se lakše snašli u kompliciranom pristupnom procesu, rekao je.

Szijjarto je rekao da bi središnja Europa i zapadni Balkan mogli biti most između Istoka i Zapada, što je prijeko potrebno radi povratka suradnje Istoka i Zapada na osnovi uzajamnog poštovanja i moglo bi pokazati put prema izlasku iz trenutačnog turbulentnog kriznog razdoblja.

Mađarska je spremna preuzeti tu ulogu i podržati zapadnobalkanske države u tome, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova. (Hina, jutarnji.hr)