Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor o tržištima kriptoimovine i Izvještaju o državnom proračunu

Sabor Republike Hrvatske nastavlja svoje zasjedanje raspravama o ključnim financijskim pitanjima, uključujući prijedlog Zakona o provedbi europske uredbe o tržištima kriptoimovine te izvještaj o izvršenju državnog proračuna za prošlu godinu.

Sjednicu Hrvatskog sabora prati Šime Vičević. Kaže kako je zanimanje saborskih zastupnika za financijske teme na razini prethodnog saziva. Predloženi zakon o kriptoimovini ima za cilj nadzor nad izdavanjem kriptoimovine i povećanje zaštite ulagatelja.

  • Riječ je o europskoj uredbi koja osigurava nadzor nad cjelokupnim procesom izdavanja kriptoimovine, što uključuje veću zaštitu ulagatelja i veću transparentnost, rekao je Vičević.

Druga ključna točka dnevnog reda je godišnji izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2023. godinu. Izvještaj će obuhvatiti podatke o rastu BDP-a za 3,1 posto, kretanju stope inflacije i njenom utjecaju na svakodnevni život građana.

Tijekom ovoga tjedna, Sabor će raspravljati i o nekoliko oporbenih prijedloga. Jučer je Most predstavio inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi se bavilo radom stožera tijekom epidemije COVID-a, no prijedlog je naišao na protivljenje HDZ-a i SDP-a. Obje stranke smatraju da Sabor nije nadležan za propitkivanje znanstvenih činjenica i optužuju Most za pokušaj nanošenja štete njihovim strankama.

U petak će se također raspravljati o prijedlogu rezolucije o umjetnoj inteligenciji nezavisne zastupnice Marije Selak-Raspudić. Prošloga tjedna Vlada je odbila ovaj prijedlog, a očekuje se da će sličnu sudbinu doživjeti i u Saboru.

Hrvatski sabor danas će nastaviti sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o provedbi europske uredbe o tržištima kriptoimovine kojoj je cilj zaštita ulagatelja, uspostavljanje regulatornog okvira, kao i nadzor nad izdavanjem kriptoimovine i pružanjem takvih usluga.

Tim konačnim prijedlogom zakona, koji je u Sabor upućen po hitnoj proceduri, provodi se europska uredba o tržištima kriptoimovine, tzv. uredba MiCA, a cilj joj je uspostava sveobuhvatnog regulatornog okvira.

Predmetnim se zakonom osiguravaju pretpostavke za provedbu odredbi uredbe MiCA i prvi se put određuju nadležna tijela koja će biti odgovorna za provedbu i nadzor nad provedbom uredbe.

U Hrvatskoj će to biti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Hrvatska narodna banka (HNB), kazala je državna tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić na sjednici Vlade.

Nacrtom prijedloga zakona dodatno su definirane i vrste izdavatelja, propisani su uvjeti za izdavanje odobrenja za rad, pravila poslovnog ponašanja pružatelja usluga, kao i sankcije za kršenje odredbi uredbe MiCA.

Zastupnici će raspraviti i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu u kojem se, među inim, navodi da je tijekom te godine realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio 3,1 posto.

U prošloj godini ukupni višak općeg proračuna zabilježen je u iznosu od 34,3 milijuna eura ili 0,04 posto BDP-a, pri čemu je manjak državnog proračuna iznosio 729,1 milijun eura ili 1 posto BDP-a. (N.J./HRT/Hina)