Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Italija od Googlea traži da podmiri porezni dug i kazne od milijardu eura

Ured državnog tužitelja u Milanu tvrdi da Google nije plaćao porez na prihod u talijanskom poslovanju

Italija traži od Googlea da podmiri porezni dug i kazne od milijardu eura, rekla su u petak tri izvora, naznačivši da se novi spor protiv američkog digitalnog diva temelji na digitalnoj infrastrukturi.

Ured državnog tužitelja u Milanu tvrdi da Google nije plaćao porez na prihod u talijanskom poslovanju, navode izvori, dodavši da iznos poreznog duga i kazni obuhvaća razdoblje od 2018. do 2022. godine.

Istraga je pokrenuta u prosincu 2022. godine, uz istu optužbu kao i nekoliko godina ranije.

Godine 2017. Google je talijanskim poreznim vlastima platio 306 milijuna eura poreznog duga budući da je na temelju zaposlenih radnika utvrđeno da je registiran u Italiji.

Aktualna optužba temelji se pak na Googleovoj digitalnoj infrastrukturi u Italiji, koja mu omogućuje poslovanje i ostvarivanje prihoda, objašnjavaju izvori.

Digitalna infrastruktura bila je temelj i spora talijanskih poreznih vlasti s Netflixom koji je nedavno riješen nagodbom.

Porezna uprava pokrenula je, prema izvorima, postupak protiv Googlea koji može završiti nagodbom ili sudskim sporom.

U Googleu ističu da surađuju s talijanskim vlastima.

“Pridržavamo se poreznih propisa u svim zemljama u kojima poslujemo, uključujući Italiju”, rekao je glasnogovornik Googlea u priopćenju, odgovarajući na Reutersov upit o tužbi.

“Surađujemo s vlastima”, dodao je.

Dva izvora napominju da će talijanske vlasti, ako se nagode s Googleom, bazirati i eventualne buduće istrage protiv multinacionalnih kompanija na digitalnoj infrastrukturi. (Hina, jutarnji.hr)