Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Suprotno volji premijerke: Forza Italia glasat će za von der Leyen

Talijanska Forza Italia, dio talijanske desničarske vladajuće koalicije, glasat će za novi mandat Ursule von der Leyen kao čelnice Europske komisije, rekao je u petak ministar vanjskih poslova i šef stranke Antonio Tajani.

Taj je potez u skladu sa stajalištem Europske pučke stranke (EPP), ali je u oštroj suprotnosti s odlukom talijanske premijerke Giorgie Meloni da se suzdrži od potpore drugom mandatu Ursule von der Leyen na samitu čelnika EU-a u četvrtak.

“Forza Italia će glasati za Robertu Metsolu za predsjednicu Parlamenta i von der Leyen za Europsku komisiju. U skladu s EPP-om”, rekao je Tajani u objavi na X.
Talijanska premijerka Giorgia Meloni kritizirala je u srijedu planove o podjeli čelnih mjesta u institucijama EU-a, rekavši da su ignorirali porast popularnosti desničarskih stranaka na posljednjim izborima za Europski parlament.

Tri stranke koje podupiru Melonijinu vladajuću koaliciju imaju različite stavove u Europskom parlamentu.

Braća Italije su u grupaciji Europskih konzervativaca i reformista (ECR), Liga je u skupini Identitet i demokracija (ID), dok je Forza Italia u EPP-u. (Hina, N1)