Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Amerikanci pokušavaju zaustaviti scenarij iz noćne more: ‘Ovo bi nas moglo dovesti do rata s Iranom‘

Scenarij iz noćne more bila bi druga eskalacija sukoba Izraela i Irana, nakon one u travnju. Drugi put to neće možda uspjeti zaustaviti

SAD je u diplomatskoj ofenzivi s namjerom da spriječi širi rat Izraela i libanonskog Hezbolaha. Cilj je spriječiti širenje sukoba koji bi mogao dovesti SAD u izravni rat s Iranom, piše The New York Times.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant ovih je dana razgovarao u Washingtonu s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i šefom CIA-e Williamom Burnsom, nakon prošlotjednog posjeta izraelskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Tzachija Hanegbija i ministra strateških poslova Rona Dermera. Prošlog je tjedna dužnosnik Bijele kuće Amos Hochstein kao neformalni diplomatski posrednik posjetio Izrael i Libanon.

Izrael i Hezbolah često su razmjenjivali vatru duž izraelske sjeverne granice. Nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada, Hezbolah je pucao uglavnom na vojne ciljeve u sjevernom Izraelu, u znak solidarnosti s Hamasom. Borbe su se intenzivirale posljednjih tjedana. Za Washington bi eskalacija između Irana i Izraela, druga nakon travnja, značila scenarij noćne more, navodi NYT. Drugi put to možda neće uspjeti kontrolirati. Prioritet SAD-a je deeskalacija, ističe David Schenker, bivši pomoćnik državnog tajnika za bliskoistočna pitanja u Trumpovoj administraciji.

Hezbolah je osnovan uz pomoć Irana kako bi se borio protiv izraelske okupacije južnog Libanona nakon 1982. godine. Vojno puno moćniji od Hamasa, Hezbolah je nabavio tisuće raketa sposobnih razarati izraelske gradove. Američke tajne službe procjenjuju da Hezbolah želi podržati Hamas u prekograničnim napadima, ali pokušava izbjeći da daje povod Izraelu za pokretanje prekograničnog napada. Američki dužnosnici vjeruju da je izraelska vlada podijeljena o tome je li mudro otvoriti veću frontu na sjeveru. (S. Pavić, jutarnji.hr)