Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Apsurd! Zbog pokušaja bijega, zatvorenici neće snositi nikakve sankcije: ‘To je bio samoubilački pohod’

Riječki zatvor nalazi se u strogom centru grada. Dvojica istražnih zatvorenika dobro su isplanirali bijeg, a izrealizirali ga tijekom zatvorske šetnje. Prvo su se popeli na šipke s utezima, pa na vrh zida, provukli kroz žilet žicu i skočili s visine sedam metara.

Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije objašnjava: “Ovaj čin da vi idete preko žilet žice… Da su oni prerezali neku važnu arteriju, venu, oni bi iskrvarili na zidu. To je samoubilački pohod ” U tom trenutku u zatvoru je u posjeti bio i odvjetnik Velimir Došen, inače upravitelj tog zatvora 90-ih.. “Odmah sam primijetio kao iskusan da se radi o nekoj neobičnoj situaciji, bilo je komešanje, bila je situacija gdje se vidjelo da se nešto dogodilo”, kaže nam Došen.

Ove godine zabilježena su četiri bijega zatvorenika. I to tri iz poluotvorena zatvora, jedan iz otvorenog. S tim da se jedan iz poluotvorenog sam vratio. Iz riječkog zatvora ove godine nitko nije pobjegao. Jedan pokušaj bijega bio je tijekom karnevala kad su zatvorenici kopali tunel kako bi se iskrali iz ćelije i stopili s karnevalskom masom. Tada – zahvaljujući pravosudnim policajcima – nisu uspjeli, za razliku od jučer.

Ministar pravosuđa Damir Habijan iz Dubrovnika je poručio: “S obzirom na to da se radi o žilet žici koja je postavljena na samoj ogradi zatvora, da su zadobili određene ozljede koje u ovom trenutku nisu kvalificirane, još nisu privedeni, al ja sam siguran da će ih službe privesti.” Pronalasku počinitelja nada se i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović. “Policija nije odgovorna za sigurnost zatvora, ali će učiniti sve i siguran sam da će uspjeti u potrazi i privođenju pravdi tih osoba koje su pobjegle s izdržavanja kazni”, ističe Božinović.

Gdje su bili pravosudni policajci u trenutku bijega i čiji je propust – tek se treba utvrditi. Jelenko Krešo ističe: “Percepcija javnosti što s pravom smatraju da je pravosudna policija odgovorna, mi ih čuvamo mi ih moramo držat unutar zidina. Međutim tu ima puno okolnosti, evo samo jedna činjenica po sistematizaciji fali 20 zatvorenika samo u riječkom zatvoru i da su probili 250 prekovremenih sati koliko mogu napraviti i smiju napraviti.”

Zbog pokušaja bijega, ono što je apsurd, zatvorenici nemaju nikakvih sankcija. Uvjeti u zatvorima u većini kaznenih tijela – tako i tako loši su svima. I.I. Rožić, danas.hr)