Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pijani muškarac gazio bicikliste, svjedoci tvrde da je prije incidenta spominjao ustaše: ‘Imao je oči ubojice!‘

Veterani 110. karlovačke brigade smtraju da je počinio zločin iz mržnje jer je “gunđao o kockicama, Hrvatima i ustašama”

Pijani 44-godišnjak sa šireg karlovačkog područja u subotu oko 14 sati je na parkiralištu kafića na području općine Vojnić ničim izazvan krenuo gaziti bicikle koje su tamo ostavili sudionici biciklističkog maratona “Putevima 110. brigade”, koji su organizirali veterani 110. karlovačke brigade s rekreativcima iz udruge “Pedala laganini”. Pri tome je starim crevnim Passatom austrijskih oznaka udario i u sudionicu maratona Kristinu Cerin, koju je po izjavama očevidaca od teških ozljeda spasilo samo to što je vozilo prije toga nasjelo na veći broj bicikala i stepenište. Napadač se nakon toga dao u bijeg, neslužbeno doznajemo da je usput, prije nego je uhićen, prouzročio još jednu prometnu nesreću. Smješten je bolnicu na triježnjenje, jer je bio u izuzetno pijanom stanju, te ga je razgovor s policijom tek čekao u nedjeljnim satima.

“Mrzitelj svega hrvatskog”
Ozlijeđena žena je prebačena helikopterom u KBC Dubrava u Zagrebu. U subotu u večernjim satima medijima su priopćenje poslali iz Udruga pripadnika 110.brigade ZNG HV u kojemu tvrde da se dogodio zločin iz mržnje motiviran nacionalnom netrpeljivošću.

 • Svjesni smo da u sve ove dane kada traje 33. obljetnica osnutka 110. brigade ima u Republici Hrvatskoj, a naročito u mjestima i selima oko Karlovca gdje žive ostaci ostataka bivše vojske srpskih pobunjenika koje iritira i sama pomisao na 110., koji ne prestaju sanjati o neispunjenom snu za neku njihovu “veliku Srbiju”. Također smo i svjesni gubitaka koje su nanijeli pripadnici 110.br. srpskom agresoru i da ih to još strašno boli, da nikada neće prežaliti ali ovakav oblik izljeva mržnje prema mirnim ljudima samo zato što su hrvati ne možemo i nećemo prešutjeti što zbog žrtve naših poginulih suboraca, što zbog građana Karlovca koji su proživljavali sve to s nama u Domovinskom ratu, što iz ljubavi prema Domovini koju poštujemo, cijenimo i u kojoj kao ponosni građani živimo – kaže se u priopćenju koji potpisuje predsjednik Srđan Fot, poručujući “tim istima što mrze sve hrvatsko i koji se ne mire porazom u Domovinskom ratu i koji ne priznaju da žive u Republici Hrvatskoj i ne poštuju ju kao svoju Domovinu da izvole vratiti putovnice države koje mrze, ispišu se iz državljana Republike Hrvatske i odu živjeti u državu gdje ih neće iritirati sve ono što obilježava Hrvatsku”.
  Pozvao je predstavnike “srpske nacionalne manjine i njihove političke stranke da se očituju o ovom činu mržnje njihovog pripadnika kojima, umjesto da svojim postupcima zajedno za hrvatskom većinom liječi rane iz Domovinskog rata, isti siju mržnju prema svemu što nije srpsko i državi gdje žive kao punopravni građani”.

Jutarnji list je stupio u kontakt s predsjednikom udruge Srđanom Fotom, koji nije bio na mjestu događaja, ali mu je događaj prepričao jedan od branitelja koji se našao tamo, Robert Mikan.

Nasjeo na stepenice

 • Ljudi nisu nikoga iritirali, samo su na sportskoj odjeći imali šahovnice. Ne želimo dizati tenzije, ali smo morali reagirati jer ovo nećemo prešutjeti – kaže nam Fot.
 • Sjedeći za stolom na terasi slušao kako stalno gunđa nešto kao “Hrvati, kockice, ustaše”. Kolega se digao i otišao naručiti nam sok, ovaj je sjeo u auto, ubacio u rikverc, počeo je galamiti i krenuo direktno na nas. Nasjeo je na stepenice, da ih nije bilo ušao bi preko nas u kafić, srušio je stup od verande i pogodio gospođu te bicikle, te je to sve vukao. Nakon toga je pobjegao. Njemu se na licu vidjelo da nas ide ubiti – govori Mikan, dodajući da je sve trajalo svega nekoliko sekundi.

Kaže da su ga najvjerojatnije istjerali iz kafića jer je bio jako pijan prije dolaska biciklista, a onda su ga vjerojatno iziritirale “kockice”.
Na mjestu događaja je bio predsjednik udruge Pedala laganini Vladimir Latković, koji nije čuo prijetnje. S terase je gledao što se događa.

 • Čovjek je izašao iz birtije, krenuo je unatrag, malo pristao, pa opet krenuo i ravno se zabio u bicikle, jedno pet bicikala, te je pritom ispod sebe “sfrkao” tu gospođu, nakon toga je pobjegao. Imao je mjesto za krenuti se, ovo je bilo ciljano i namjerno bez ikakve dvojbe. Ne bih rekao da je on to planirao, koliko smo čuli, cijeli dan je bio u gostionici i pio, došli smo nenajavljeno nas tridesetak. Nikakav duel nije bio s njim, nitko se nije posvadio, niti je on išta rekao, je li mu se nisu svidjele kockice s naših dresova, ne znam – govori Latković.

“Bicikli su me spasili”
Prijetnje nije čula ni ozlijeđena Kristina Cerin. Ona je iz zagrebačkog Trnja a sa suprugom je godinama aktivna sudionica biciklijada. Ovom subotnjom su ujedno obilježavali 28. godina braka. Javila nam se nakon pretraga iz bolnice u Dubravi.

 • Nešto ekipe je sjedilo u kafiću, neki na terasi, neki na stepenicama, a ja sam bila ispred stepenica, stajala sam van terase uz nekoliko bicikala. Ja sam tog čovjeka vidjela, stajao je sa strane uz taj crveni auto uz otvorena vrata. Nisam se u njega zagledavala jer je buljio u nas na jedan vrlo nelagodan način. Ja osobno nisam čula niti doživjela pa ne mogu ni potvrditi ni zanijekati da je nešto vikao, pamtim samo da je buljio bez riječi, čak i u jednog biciklistu, pa sam pomislila da se moda znaju. Mi smo ga ignorirali. Nakon nekih 10 minuta je sjeo u auto i krenuo, ali je zastao. Par minuta je opet gledao u nas. Okrenula sam glavu i u jednom trenutku začula gas do daske, zvuk guma i lomljavu bicikala. Išao je na mene, odgovorno tvrdim da su mi bicikli spasili život jer je na njih nasjeo. Dečki kažu da me vukao nekoliko metara, moj muž kaže da ne zna kako sam se otkačila da me nije vukao i dalje – kaže nam šokirana žena.

Čula je da mu je pri tome otpala registracija automobila, pa policiji nije bilo teško doći do njega. Biciklisti su brzo razmaknuli bicikle te je na isto parkiralište sletio helikopter i odvezao ozlijeđenu Kristinu. Događaj su osudili iz Grada Karlovca i iz Karlovačke županije.

Imao je 2,76 promila
U popodnevnim satima u nedjelju su se oglasili iz PU karlovačke, kažu da su zaprimili dojavu da je došlo do namjernog naleta automobila na grupu biciklista na parkiralištu ugostiteljskog objekta na području općine Vojnić te da je jedna biciklistkinja ozlijeđena, dok se počinitelj osobnim automobilom udaljio s mjesta događaja.

 • Na mjestu događaja na parkiralištu ugostiteljskog objekta proveden je očevid, a brzom reakcijom policijskih službenika ubrzo je na adresi prebivališta pronađen i uhićen 44-godišnjak. Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da se osumnjičeni muškarac, vozilom austrijskih nacionalnih oznaka, na parkiralištu ugostiteljskog objekta namjerno zaletio u parkirane bicikle koji su bili zaustavljeni zbog korištenja stanke sudionika biciklijade, uslijed čega je došlo do ozljeđivanja 46-godišnje biciklistkinje. Biciklistkinja je radi pružanja liječničke pomoći odmah prevezena u zdravstvenu ustanovu, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđena‘ – kažu u priopćenju.
  Ne navode da je došlo do zločina iz mržnje, ali istraga nije okončana te se kriminalistička istraga nastavlja.
 • Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl. 222. Kaznenog zakona Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti u vezi kaznenog djela iz čl. 215. Kaznenog zakona Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom osumnjičeni muškarac će u zakonskom roku biti predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke, a kaznena prijava bit će podnesena nadležnom državnom odvjetništvu, navode.

Tijekom kriminalističkog istraživanja također je utvrđeno, potvrđuju, da je 44-godišnjak prilikom bijega predmetnim vozilom, u mjestu Brdo Utinjsko, izazvao prometnu nesreću pod utjecajem alkohola od 2,76 g/kg gdje je zbog neprilagođene brzine izletio u zavoju i udario u električni stup te se lakše ozlijedio. Potom se udaljio s mjesta prometne nesreće zbog čega će biti sankcioniran i sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. (M. Pušić, jutarnji.hr)