Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nestvarni prizori s istoka Hrvatske, kuće izgledaju kao da su izrešetane, mještani u očaju: ‘Sve je uništeno, kako ćemo živjeti…‘

Razorno olujno nevrijeme pogodilo je u ponedjeljak istok Hrvatske i zagrebačku regiju. Snažna tuča pričinila je ogromnu materijalnu štetu i kompletno uništila usjeve, uništavala sve pred sobom, od plastenika, automobila, pa čak i krovova i fasada. Neka mjesta koja su najgore prošla su Bošnjaci kod Županje u kojima je padala tuča veličine teniske loptice, ali i područje Kutine. U ludbreškom kraju pijavica je pak rušila sve pred sobom, a i od zapada Slavonskog Broda do Nove Gradiške ima oštećenih automobila i krovova kuća.

Stanovnici Županje kažu da se ovo sada već događa iz godine u godinu.

– Sve nam je uništeno, auti su nam uništeni, voćnjak nam je uništen, njive su nam uništene, bašče su nam uništene. Ne znam što bih rekla više, ovo više nema smisla, hoće li nam netko pomoći, tko će ove štete moći namiriti, kako ćemo mi živiti, kazala je za HRT Vesna Gurov.


Tijekom ponedjeljka navečer i zagrebačko je područje zahvaćeno snaženim nevremenom koje je pratila kiša i vjetar. U samo nekoliko minuta pala je ogromna količina kiša, vjetar je lomio grane i rušio stabla, a vatrogasci su imali pune ruke posla. Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je čak 200-tinjak poziva građana koji su tražili intervenciju žurnih službi.


Nakon nevremena zapalio se i objekt u sklopu KBC-a Rebro. Riječ je o drvenom objektu koji je napušten, u požaru nije bio ozlijeđenih i srećom brzo je ugašen.


Zbog silne kiše potopljene su i brojne prometnice, a portal Neverin je na svojoj Facebook stranici objavio video snimljen na križanju Selske i Zagrebačke koje je potpuno pod vodom.

 

Superćelija, rotirajući vrtlog unutar oblaka, stvorila se tijekom grmljavinskog nevremena koje je zahvatilo područje Vukovara i okolice. (L.G., jutarnji.hr)