Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Boris Lalovac (SDP): ‘Bolnički sustavi nemaju pojma kome duguju, a nemaju ni popise što duguju‘

Naveo je i kako je od 38 bolničkih zdravstvenih ustanova njih većina od Državnog ureda za reviziju dobila uvjetna mišljenja

Vladajući i oporba pohvalili su u srijedu Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2023. pri čemu je oporba opetovano upozoravala na loše stanje u zdravstvenom sustavu jer, kako je rekao SDP-ov Boris Lalovac, bolnički sustavi “nemaju pojma kome duguju niti popise što duguju”.

“Bolnički sustavi nemaju pojma kome duguju, a nemaju ni popise što duguju”, rekao je Lalovac tijekom rasprave u Hrvatskom saboru o tom izvješću.

Upozorio je i kako podaci vezani uz lijekove i medicinski potrošni materijal kod značajnog broja bolničkih zdravstvenih ustanova nisu realno evidentirani u poslovnim knjigama niti iskazani u financijskim izvješćima.

Naveo je i kako je od 38 bolničkih zdravstvenih ustanova njih većina od Državnog ureda za reviziju dobila uvjetna mišljenja a njih sedam bezuvjetna.

Lalovac je upozorio i da je u tom izvješću Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) dobila nepovoljno mišljenje.

Pri tome, rekao je, HERA je odobravala licence bez da je od gospodarskih subjekata tražila da im dostavi potvrdu imaju li zaposlene osobe a što je glavni uvjet za dobivanje licence.

Također, licence su produživane bez kriterija i sl. “Ovo su sustavne i ozbiljne pogreške”, kazao je Lalovac i pozvao premijera Andreja Plenkovića da reagira na te nalaze Državne revizije.

Damir Bakić (Klub Možemo!) upozorio je da, iako proračunska izdvajanja za zdravstveni sustav rastu, nitko u njemu ne može zaustaviti perpetuiranje dugova koje plaćaju svi građani za sve slabiju uslugu. Uz to, postoji i sve veća frustracija liječnika koji predano rade svoj posao ali su sputavani u nastojanjima da unaprijede sustav.

Založivši se za radikalnu zdravstvenu reformu, Bakić je kazao da umjesto toga HZZO i Ministarstvo zdravstva i dalje nastavljaju urušavati taj sustav, zanemaruju prevenciju i primarnu zdravstvenu zaštitu te pogoduju privatnom sektoru.

HDZ-ova Branka Juričev Martinčev (Klub HDZ-a) smatra kako u zdravstvenom sustavu ne možemo imati kvalitetnu uslugu bez viših izdvajanja.

“Svatko od nas kada zatraži zdravstvenu pomoć želi i najbolju uslugu i najbolje lijekove. Sve to zahtjeva visoka sredstva”, poručila je.

Upozorila je i da su našu zemlju do nedavno zbog niskih primanja napuštali liječnici zbog čega smo u tom sustavu mogli imati još veće probleme nego što je to manjak financijskih sredstava.

Anka Mrak Taritaš (Klub HSS-a, GLAS-a, DOSIP-a) upozorila je na problem upravljanja državnom imovinom kao i imovinom u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Tako, rekla je, na državnoj razini nemamo evidentiranu svu imovinu, državna imovina nije evidentirana na istom mjestu te još uvijek nemamo Registar državne imovine.

Uz to, jedinice lokalne samouprave vrijednosno raspolažu značajnom imovinom ali nemaju strategiju upravljanja njome.

Tijekom rasprave zastupnici su pohvalili rad revizora iako ih je u prošloj godini u Državnom uredu za reviziju bilo manje za gotovo pet posto u odnosu na 2022. pri čemu su 85 posto žene. (Hina, jutarnji.hr)