Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Marija Selak Raspudić: Kako studenti mogu do stana s tih 60 eura?


Upozorila je i da u studentskim domovima nema dovoljno mjesta za sve studente

Ne dovodeći u pitanje odluku kojom je Sabor nedavno, s 300 na 650 eura, zastupnicima povećao iznos naknade za najam stanova, Marija Selak Raspudić (NZ) u četvrtak se zapitala što je sa studentima i njihovim najmom, s obzirom na to da im je mjesečna subvencija 60 eura.

Zastupnicima, koji su radni ljudi, nije dovoljno 300 eura i dobit će 650, a studenti, koji, kada redovito studiraju, ne mogu raditi, dobit će 60 eura, kazala je zastupnica u saborskom govoru na slobodnu temu. Iz Sabora su, podsjetila je, objasnili da su naknadu povećali zbog stanja na tržištu, rasta cijena najamnina i najave najmodavaca da će zastupnicima otkazati stanove po starim cijenama.

“Razumljivo, cijene doista divljaju i sa 300 eura ne možete ništa iznajmiti, neću ići prema jeftinom populizmu i govoriti da zastupnici ne trebaju biti prikladno plaćeni za svoj rad“, kazala je, pa se, vodeći tim kriterijima, zapitala što je sa studentima i njihovom mogućnošću najma stanova, s obzirom na to da mjesečno za subvenciju najma dobivaju samo 60 eura.

Ne mogu kao sveučilišna profesorica ne postaviti pitanje, kada ćemo početi ozbiljno razmišljati o studentima, najvažnijem ljudskom resursu kojeg imamo, rekla je Selak Raspudić, zapitavši je li tih 60 eura dovoljno za iznos najamnine za studentski stan ili za poštanski sandučić?

Upozorila je i da u studentskim domovima nema dovoljno mjesta za sve studente. Kapacitet Studentskog centra Zagreb je oko 7500 mjesta, a prijavljenih je lani bilo 10.500, nedostajalo je dakle oko tri tisuće mjesta, navela je primjer. (Hina, jutarnji.hr)