Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Velike vrućine u Rusiji i Kini

Rusiju je u četvrtak pogodila vrućina kakve nije bilo više od stotinu godina, a velike vrućine vladaju i u Kini.

U Moskvi je oboren rekord iz 1917., a u gradovima širom zemlje živa se popela iznad 35 stupnjeva Celzijevih.

Meteorološka služba FOBOS objavila je da je u Moskvi 3. srpnja izmjereno 32,7 stupnjeva, što je za pola stupnja više od rekorda izmjerenog na taj dan 1917. Rekordi su oboreni od ruske pacifičke obale i Sibira do europskih dijelova Rusije.

Vrućine su povećale potražnju za klima uređajima i ventilatorima. Moskovljani su također konzumirali rekordne količine sladoleda i hladnih pića. Vodu se dijelilo putnicima metroa i tramvaja.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin savjetovao je građanima da budu oprezni i da izbjegavaju izlaske u najtoplijim dijelovima dana. U Moskvi živi više od 20 milijuna ljudi.

– Za petak su prognozirane oluje i postoji mogućnost tuče, rekao je.

Vrućine u Kini

Kina se suočava sa sve toplijim i duljim toplinskim valovima i sve češćim i nepredvidljivijim snažnim kišama zbog klimatskih promjena, upozorili su u četvrtak kineski meteorolozi.

U godišnjoj “Plavoj knjizi” o klimi, Kineska meteorološka uprava (CMA) upozorila je da bi za 30 godina maksimalne temperature u Kini mogle porasti za 1,7 do 2,8 stupnjeva Celzijevih, a najviše će biti pogođeni istočni dijelovi zemlje i sjeverozapadna regija Xinjiang.

Prošle godine, prosječne nacionalne temperature dosegle su nove rekorde, što je prouzročilo rekordno povlačenje leda i topljenje permafrosta na sjeverozapadu zemlje, navodi se u dokumentu.

Kina se smatra jednom od klimatski najranjivijih zemalja u svijetu i pod sve je većim pritiskom da se prilagodi promjenama vremenskih prilika i razine mora koja se podiže više od globanog prosjeka.

– Kina je regija koja je osjetljiva na globalne klimatske promjene, regija gdje će utjecaj biti značajan, rekla je Yuan Jiashuang, zamjenica direktora Nacionalnog centra za klimu CMA-a, na brifingu za novinare.

Upozorila je da ako emisije stakleničkih plinova ostanu visoke, ekstremni toplinski udari koji se događaju jednom u 50 godina mogli bi se do kraja stoljeća događati svake druge godine, a kišne padaline mogle bi se udvostručiti i postati nepredvidljivije.

Meteorološka služba upozorila je u četvrtak da očekuje da će temperature u većini Kine idućih nekoliko mjeseci biti relativno visoke, drugo ljeto zaredom.

– Vrijeme će biti drukčije nego ranijih godina i sada imamo ekstremnije vremenske prilike, rekao je Chen Yuhan, stanovnik Šangaja, gdje je u četvrtak izmjereno više od 38 stupnjeva.

– Iznenadi me svaki put kada iziđem van, dodao je.

Snažne kiše i poplave česta su pojava na jugu zemlje, a temperature su oborile rekorde u nekoliko područja na sjeveru i u središtu Kine, zaprijetivši usjevima i izloživši pritisku elektroenergetske mreže.

Prosječne temperature od ožujka do svibnja bile su najviše od početka mjerenja 1961., po službenim podacima.

– Potrebno je zaštititi se od rizika smanjenja prinosa pamuka i rane i kasne riže zbog visokih temperatura i štete od vrućina, rekao je Jia Xiaolong, zamjenik direktora CMA-a, na brifingu.

Ljetne temperature u regijama kao što su Zhejiang, Jiangxi, Hunan, Fujian, Guangdong, Guangxi, Gansu i Ningxia bit će, po prognozama, 1 do 2 stupnja Celzijevih iznad uobičajenih, po CMA-u.

Meteorolozi u srpnju očekuju da će dva tajfuna pogoditi matičnu Kinu. Očekuje se da će se kretati u smjeru zapada ili sjeverozapada. Prošle godine dva snažna tajfuna, Doksuri and Haikui, donijeli su rekordne kiše, poplave i uzrokovali evakuacije stanovništva. (hrt)